Kerepesi Tibor

Patyomkin város

2016. november 21. - Kerepesi Tibor

Most olvasom, hogy a Kaposvár Most és a Compur Fotóklub „Fedezzük fel Kaposvár titkos zugait” címmel fotópályázatot hirdet. Gondoltam pályázok, hisz már egy ideje figyelem és fényképezem a város épületeit és azok állapotát, illetve azt, hogy a romlást miként próbálja takargatni az önkormányzat. De mivel csak 3 képpel lehetne pályázni és nekem lényegesen több képem van, úgy gondoltam inkább írok egy blogot a témában, több képpel és néhány sort meghaladó terjedelemben.

II Katalin cárnő minisztere a legendák szerint a cári látogatásra, bizonyítandó, hogy a Krím elfoglalásával milyen gazdag területet sikerült megszereznie, a semmiből komplett virágzó falvakat építetett a cári útvonalra. A legenda szerint a legtöbb helyen ez csak díszlet, homlokzat építésben merült ki, de a Cárnő hintajából mást úgy sem lehet látni.

Közel 230 évvel Grigorij Alekszandrovics Patyomkin tette után hasonló érzés keríti hatalmába az embert Kaposvár sétáló utcáin barangolva.

A figyelmes szemlélőnek azért már homlokzatok nézegetése közben sem mindig az 1780-as évekbeli krími állapot jut eszébe. A szépen megépített Fő utca - Kossuth tér – Ady Endre utca viszonylatában, hol egy megnyílt tűzfal, leomlott eresz, málladozó vakolat, sőt van ahol még cserje is sarjad a tetőn (nem azért mert tetőkertet építettek gondos kezek). Az ország legszebb főterének kikiáltott Kossuth tér egy-egy részét az önkormányzat gyakorlatilag évente újítatja fel. Hol a burkolat, hol a szökőkút elemei mennek tönkre, de ezekre legalább oda figyelnek (nagyon szem előtt van) De a Fő utcán az Ankerház homlokzata már igen rossz állapotú nem is beszélve a Kossuth tértől néhány méterre található Ady Endre utca 4. társasházra. És ez csak a homlokzat. Az Ady Endre utca mindkét oldalán találhatóak olyan önkormányzati ingatlanok, melyek összedőltek vagy ennek határán vannak, gyakorlatilag élet és vagyonbiztonságot is veszélyeztetve. Ezeket az ingatlanoknak Patyomkin kaposvári „leszármazottai” már a látszattal sem törődve hagyják elenyészni, még látszatmegoldásokat sem téve, mint az üres kirakatok és a Csokonai ház esetében. Pedig ezek az összedőlt vagy düledező házak jól láthatóak akár a Corso felső szintjéről vagy a Kapos Hotel parkolójából is. Az a vendég aki a Kapos Hotelben száll meg ezt azonnal látja és ha átmegy vásárolni a Corsoban akkor a másik oldal elkeserítő helyzetét is érzékeli, a megyeszékhely olyan területein ahol a városba látogatók garantáltan megfordulnak. Ismert az a védekezés, hogy ezek csak résztulajdonban vannak és a magántulajdonosok a felújítások rájuk eső részét nem tudnák vállalni, de megítélésem szerint ez csak a munkálatok elodázásra ürügy, hiszen vannak valós és minden fél számára kifejezetten előnyös lehetőségek.

anker.jpg

Lennének javaslataim is arra, hogy miként kellene megóvni, felújítani ezeket a gyönyörű ingatlanokat:

A Belvárosban található társasházakat rendeletileg kötelezzék a megfelelő karbantartási, felújítási munkálatok elvégzésére, úgy hogy az önkormányzati tulajdonrészekre eső költségeket az önkormányzat vállalja illetve szükség esetén a munkálatok logisztikai irányítását is elvégzi. Azon társasházak esetén, ahol a lakóközösségnek nincs lehetősége a megfelelő anyagi erőforrások előteremtésére, az önkormányzat hosszútávú kölcsönt biztosítson a szükséges munkálatok elvégzésére, mely kölcsönért a lakók ingatlantulajdona lenne a fedezet.

Ha és amennyiben az önkormányzat nem rendelkezik anyagi forrásokkal ilyen projekt megvalósításához, írjon ki pályázatokat a romos önkormányzati ingatlanok hasznosítására, oly módon, hogy a tulajdonrészeit jelképes összegért átadja azokkal a feltételékkel, hogy a nyertesek az ingatlanokban lakásokat vagy hosteleket alakítsanak, emelet vállalják az épületek homlokzati, tető és közös használatú részeinek felújítását a lakókkal egyeztetett módon. A pályázatokhoz látványterveken és forrásmegjelölt költségvetésen kívül a tulajdonosok előzetes hozzájárulását is csatolni kelljen. A pályázati kiírásban szerepeljen, hogy a nyertes a felújítási munkálatokat 3 hónapon belül kezdje el és indulástól számított 2 éven belül fejezzék be. Ellenkező esetben a tulajdon szálljon vissza az önkormányzatra.

ady4.jpg

Dr Szép Tamáshoz írt nyílt levelemben (melyre válasz természetesen nem érkezett) is jeleztem az önkormányzati tulajdonú ingatlanok állapota, nem csak a Belvárosban hagy kívánnivalót maga után és a „Virágos Város” drapéria mögötti rész is romos.

Persze senki kedvét nem szeretném elvenni a fotópályázattól, hiszen rengeteg szép és izgalmas témát lehet találni Kaposváron, viszont a lehetőségekkel, adottságokkal élni kellene és nem vörös macskás álkapuval eltakarni azokat.

csokon.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerepesi-tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr2811986546

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bicepsz Elek77 2016.12.27. 19:32:47

Jart mar a szerző Londonban!? Mert az asztan a Patyomkin varos!!!
süti beállítások módosítása