Kerepesi Tibor

Ej, haj, száll az ének……, szép az élet.

2016. november 30. - Kerepesi Tibor

Bizonyára sokan emlékeznek még erre az úttörő dalra, a „fényes szelek” nemzedéke még biztos, hiszen ők adják a mai nyugdíjasok döntő többségét.

A „Vezér” kitalál valamit és a kormány fejvesztve bólogat!

Hát sikerült!

Nem 0,9%, hanem 1,6% lesz a 2017-es nyugdíjemelés, sőt bónuszként Orbán még minden nyugdíjasnak ad 10.000,- Ft értékben Erzsébet utalványt is. (Csak a pontosítás kedvéért, Orbán nem a magánvagyonából adja, hanem közpénzből, tehát mindannyiunk pénzéből nagyvonalúskodik és fényezi magát!) A nyugdíjasoktól, illetve a nyugdíjasok nagy többségétől, gondolom senki nem is sajnálja és ha még hozzávesszük, hogy a nyugdíjasok jelentős részének ez a tízezer forint egyenlő vagy több, mint a nyugdíjemelés egész évre vetített összege. De miért is van ez a mizéria minden évben a nyugdíjakkal? Az Orbán-kormány a „svájci indexálás”-ról áttért az infláció követő emelésre és gyorsan, mesterségesen, gyakorlatilag nullára csökkentette az infláció mértékét. Így elérték, hogy a nyugdíjak vásárló értéke inkább csökkent, mint emelkedett. Az unortodox gazdaságpolitika egyik szükségszerű lépése volt ez is, mint minden olyan ágazat alulfinanszírozása (oktatás, egészségügy stb.), ami nem növeli az állami bevételeket, sőt forrásokat von el. Azt nem merték meglépni – és nem csak a Fidesz nem merte -, hogy beállítson egy nyugdíj maximumot, mondjuk a mindenkori nettó minimálbér 4-5-szörösét, hiszen aki ennél magasabb nyugdíjat kapna, annak az aktív időszakban meglévő fizetése is kiemelt szinten volt, esélyesen tudott félre tenni. Arra azért kíváncsi lennék, ha „véletlenül”, nem tervezetten a nyugati imperialisták ármánykodásának eredményeként elszabadulna az infláció olyan 4-6%-osra, honnan teremtené elő a szükséges forrásokat az államháztartás.

images_1.jpg

                                                                                                                              kép: pecsma.hu

A kormány gazdaságpolitikájában, mint már máskor is írtam, van egy olyan „terelő” elem, ami arról szól, hogy a „fájó” adókat másokkal szedeti be. Ez a minimálbér-bérminimum-társasági adó 2017-re történő megállapításnál is tetten érhető. Jól kommunikálható mindegyik tétel, hiszen ki ne szeretné az adócsökkentést és a béremelést hallani, de aki mögé néz egy kicsit a százalékoknak észreveheti a szemfényvesztést. Megítélésem szerint a piaci béreket a versenyszférára nem ráerőltetni kell, ennek önszabályozó mechanizmusnak kell lennie. Ha abba ilyen módon beavatkozhat az állam, annak torzító hatása lehet, mert ha egy vállalkozás nem tudja kitermelni a dolgozói bérét és járulékait az vagy leépít, vagy tönkre megy.

A társasági adó csökkentés pedig egy vicc. Az a 1.000 – 1.200 vállalkozás, amelyiket jelentősen érintene a csökkentés, gyakorlatilag eddig sem ebben a rendszerben adózott, a többi (több mint 400.000 vállalkozás), pedig kapott egy 1%-os csökkentést, ami ugye nem kompenzálja a minimálbér és a hozzákapcsolódó járulékok emelkedését, sőt!

Ezek az intézkedések úgy lettek összerakva, hogy az állami bevételek ne csökkenjenek, sőt inkább nőjenek, de mégis olyan kommunikációt lehessen rá építeni, hogy „Mindent megteszünk érted kedves választópolgár!” A KKV szektorban, most pedig megy a gondolkodás, hogy a nulla közeli eredménnyel, de prosperáló vállalkozások, mi a bánatos”mezőgazdasági lengőcsapszegből” gazdálkodják ki az emelkedő költségeket.

Amennyiben az Orbáni adminisztráció, valóban a magyar vállalkozásokat akarta volna segíteni és igaz lenne, hogy az államháztartás olyan stabil, akkor több jó megoldás is lehetett volna a bérek vásárlóerejének oly módon történő növelésére, ami nem fájna a KKV szektor jelentős részének. Csak két kézenfekvő lehetőség: 1., Minimálbér adójának 0%-ra csökkentése 2., 27%-os ÁFA mérséklése.

Ezek mellé már nem is kellett volna odatenni társasági adó csökkentést és a választó polgárok valamint a KKV-k is komfortosabban érezték volna magukat 2017-ben.

Az jutott eszembe, hogy ha valaki nem mond igazat (hazudik), az csak ideig-óráig fogja a hangulatot javítani. Mert a működő vállalkozások, hogy ki tudják termelni a költségeik növekedését árat fognak emelni, ami ugye a fogyasztói árakban fog realizálódni, tehát: ha eddig minden hónap 20-án elfogyott a pénzed, akkor 2017-ben sem lesz ez másként! Aztán a fennmaradó napokban lehet jó étvágyat kívánni a „Kedves Vezetőnek”.

Szóval választási szemfényvesztés részesei a nyugdíjasok és a bérből élők is, viszont legalább a szemfényvesztésben jól állunk!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerepesi-tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr112013010

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman BircaHang szerk · http://bircahang.org 2016.12.01. 05:44:52

Orbán a közpénzből emel nyugdíjat??? Atya isten, ez diktatúra! Bezzeg Gyurcsány a magánvagyonából fizette a nyugdíjakat!

hbo 2016.12.01. 15:34:58

csak szolok hogyha a kifizetest maximalod akkor a befizetest is maximalnod kell, volt ilyen alkotmanybirosagi hatarozat.

Netuddki. 2016.12.01. 15:57:24

"1., Minimálbér adójának 0%-ra csökkentése 2., 27%-os ÁFA mérséklése."

De mint említetted is, a gecik adót nem csökkenteni, hanem növelni akartak. Csak azt hitték a zemberek nem veszik észre ha egyoldalúan kommunikálják, és a droidseregüket ráeresztik a blogokra a "há' mé' nem tudsz örülnija béremelésnek" szöveggel.
Igen, ez kérem színtiszta adóemelés, amit a magyar cégek fognak megfizetni, amit simán áthárítanak majd a fogyasztókra. Amelyik meg nem tudja, az csődbe megy, a dolgozói meg közmunkába. Így nekik a garantált bérminimumuk 50ezer lesz.
Ostoba fideszesek, fideszes tolvaj hülyék!

Meridian74 2016.12.01. 16:23:07

"...hogy beállítson egy nyugdíj maximumot, mondjuk a mindenkori nettó minimálbér 4-5-szörösét..."

Az elvvel semmi baj. Csak a mértékkel. Mennyi is ez? A minimálbér 111ezer Ft, ami nettó 74ezer.

Ennek 5x-e: 555ezer/nettó 370ezer.

Aki ennél többet kap, azok már viszonylag kevesen vannak.
nyugdijbiztositas.com/a-tobb-mint-1-millios-nyugdij-nyomaban/

A grafikonon látható, rengetegen vannak akik még a létminimumot, vagy az alatta lévő minimálbért sem kapják meg nyugdíjként - és itt olyanokrólvan szó, akik többségében ezt nem tudják másodállással kiegészíteni, tehát szó szerint nyomorúságos helyzetben vannak.

Ennek ismeretében még az is túlzás lenne, ha a minimálbér 3x-ásra emelnék a nyugdíj felső plafonját. (főleg hogy az jövőre ~85ezer lesz, ennek háromszorosa 254ezer) mivel a nyugdíjak 75%-a ennek alatta van, tehát semmit nem tudnál igazából átcsoportosítani.

A megoldás inkább az lenne, hogy a nyugdíjnak fix összegnek kellene lennie, _ausztrál_ modell alapján, amely a ledolgozott évek számától függően ad egy fix összeget, függetlenül attól, hogy a közösbe mennyit fizetett be az illető.

Nyilván ennek az összegnek akkorának kellene lennie, amiből egy nyugdíjas élni tud. Sacc per kábé 120-130ezer Ft. Lehetne mondjuk vetíteni a keresetek _medián_(!) (és nem a szimpla) átlagához - mivel a nyugdíjalapba befolyt összeg ezzel egyenes arányban áll.
süti beállítások módosítása