Kerepesi Tibor

„Félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is!”

2017. január 04. - Kerepesi Tibor

Gondolom az már nem annyira meglepő, hogy az „állampárt” hülyének nézi az ország polgárait és teheti ezt egészen addig, amíg a többség mindennapi problémáinak megoldásával, megélhetési költségek ellenértékének előteremtésével van elfoglalva. Aki élt már a szocializmusnak nevezet rendszerben, annak pontosan látnia kell, hogy ez a rendszer gyakorlatilag azonos azzal, csak egy kicsit még igazságtalanabb.

Tudom én, hogy az összes átverés – lopás mögé megfelelő törvényeket, határozatokat hoznak, így ha egyszer elzavarják ezeket, akkor lesz hivatkozási alap, hogy „mindenben az érvényes törvényeknek – jogszabályoknak megfelelően jártunk el”! És ez igaz is lesz, hiszen pont olyan törvényeket hoztak, aminek a segítségével az ország kifosztása és az állampolgárok kizsákmányolása, megfélemlítése, szükség szerint ellehetetlenítése megtörténhet. Ehhez vegyük hozzá a médiumok fideszes kezekbe játszását, így kiteljesítve a szellemi elnyomást is! (Meghozott törvények mentén működött a Horthy Magyarországa, a náci Németország, de még a szocializmus is aztán mégis…)

Mire is gondolok?

Ma ismét emelkedtek az üzemanyag árak, ami ugye a világpiaci mozgások figyelembevételével, még indokolt is lehet, de egy tavalyi módosítás szerint, októbertől az üzemanyagok ára tartalmaz egy olyan tételt, mely akkor alkalmazható, ha a kőolaj világpiaci ára, negyedév átlagát tekintve, 50 USD alatt van. Ezt először 2016 októberétől vezette be a kormány, ugye a „rezsicsökkentésnek” nevezett hazugsághadjárattal nem kicsit ellentétesen. Ahelyett, hogy az olcsóbb árakat érvényesítenék, mesterségesen eltérítik a benzin és gázolaj árát, így drágább lett a tankolás nem csak a lakosságnak, de a szállítmányozóknak is, ami ugye hat a fogyasztói árakra és bőségesen emeli az állam bevételeit! Egy 2016 első negyedéves adatot figyelembe véve és feltételezve, hogy az utolsó negyedéves + 2017 első negyedévének átlaga is valahol ekörül alakul, ez a különadó ebben a két negyedévbe több mint 15 milliárd (15 000 000 000,- Ft) többletbevételt jelent. Ehhez vegyük hozzá, hogy a benzin fogyasztói árának 36%, míg a gázolajénak 42% a tényleges ár, ami felette van az adótartalom! Akkor milyen rezsicsökkentésről is beszélnek?

tozsdehirek_hu.jpg

                                                                                                   kép: tozsdehirek.hu

A grafikonon pontosan látszik, hogy 2016 utolsó negyedévében, ahogy megállapodtak a kitermelés csökkentésében azonnal jelentősen 50 USD feletti ár realizálódott, viszont volt egy-két heti mélypont, aminek következtében a negyedéves átlagár néhány centtel 50 dollár alatt maradt, tehát marad a különadó is extra lehúzása az embereknek és extra bevétel a költségvetésnek. Igaz Lázár János, azt mondta, ha szükséges akár havonta is felülvizsgálják ezt a rendszer, de Lázár azt is mondta, hogy a letelepedési kötvényt 2016 év végéig kivezetik. Így azért a miniszter szavahihetősége minimum véleményes.

A rezsihazugság másik eleme a földgáz, amiért jelenleg 10-15%-kal fizetünk többet, mint azt a világpiaci árak indokolnák. Rezsibiztos „agytröszt”, most miért is nem áll ki melldöngetve: de qurva jók vagyunk! Köbméterenként húzzuk le az embereket!

hu_123rf_com.jpg

                                                                                                      kép:hu.123fr.com

Igazságtalan lennék, ha nem beszélnék arról, hogy az „állampárt” nem ad semmit választóinak, ellensúlyozva az oktatás, az egészségügy és az egész társadalom szétrohasztását, főleg a 2018-as választási évet megelőzően. Adni ugyan nem ad, hanem elvesz viszont ezt úgy, hogy a látszat pont ellentétes legyen!

Kommunikációban csökkentették a vállalkozás adóterheit és emelték a minimálbért!

A jelentősnek tetsző adócsökkentés valójában a vállalkozások több mint 95 %-ának nem jelent érdemi változást viszont a minimálbér illetve a bérminimumok jelentős emelése minden vállalkozás kiadását jelentősen növelheti. Persze lehet kérdezni, hogy ez az egyént miért érdekli? Talán azért, mert a vállalkozás egy része a megnövekedett terheket nem fogja tudni kigazdálkodni, így vagy megszűnik a munkahelyekkel együtt vagy nem teljes állásban alkalmazza a dolgozóit.

Ennek hol van jelentősége?

Csak a példa kedvéért: egy vállalkozás alkalmazottja napi 8 órás műszakban nettó 100 egység bért keresett ez a munkáltatójának nagyjából 200 egység kiadást jelentet. Ha ezt 20%-kal emeljük akkor a nettó 120 egység lesz, ami ugye 240 egységnyi költség. De ha a munkáltató, azt mondja, hogy innentől napi 4 órában alkalmazza a munkavállalót 45 egységnyi nettóért és felvesz még valakit ugyanennyiért, az összességében 180 egységnyi kiadást jelentene. Így kivédve az emelést valóban csökkennének a költségei és még az állam is jól jár, mert a 4 órás munkaviszony miatt a munkanélküliségi mutató is csökkenhet. Persze ez csak elméleti lehetőség, de a vállalkozók és könyvelők leleményességét ismerve számos más legális megoldás is adódhat.

Leleményességben azért a kormány sem megy a szomszédba. Sikerült úgy „szavazatvásárló” utalványokat adnia a nyugdíjasoknak, hogy annak finanszírozását nem neki kell megoldani azonnal és az általa finanszírozandó részt is kamatmentesen a vállalkozások biztosítják a számára.

Igen a 10.000,- Ft-os Erzsébet utalványról van szó, ami vitathatatlanul sokat segít a nyugdíjasok jelentős részének, talán többet is, mint az a 1,6%-os nyugdíjemelés!

Miről is van szó?

Szerencsés nyugdíjas elkölti az utalványát. A 10 eFt után a vállalkozó befizeti az áru ÁFA tartalmát, viszont a költségvetésből csak hónapokkal később kapja meg az utalvány ellenértékét és akkor sem a teljeset, mert (ha jók az információim) 95% kerül kifizetésre a többi a rendszerhasználati díj. Ugye a vállalkozások árrésből élnek, a szállítókat, az alkalmazottakat ki kell fizetni és általában nem hónapokkal később! Tehát kamatmentesen hitelez az államnak!

Ez a csalán más szerszámával való illetésének tipikus esete, vagy ha úgy jobban tetszik optikai tuning!

Valaki magyarázza el nekem, hogy ha a gazdaság nem csak a kommunikációban teljesít ilyen baromi jól, miért kell a „propaganda költéseket” ilyen szemérmetlenül a vállalkozásokra terhelni? Miért kell a világpiacitól eltéríteni az árakat (felfelé általában)? Miért nem lehet tényleges piaci körülményeket biztosítani, hiszen az tudja garantálni a piaci árak mellett a piaci fizetéseket is!

És ha az Orbán-kormány ennyire nagyszerű, akkor 2010 óta miért nem volt arra képes, hogy visszaállítsa a 13. havi nyugdíj intézményét?

Lenin mondta: „Egy hazugság, ha elég sokszor mondogatják, igazzá válik.”

„Fordított Robin Hood” megtanulta ezt a Kommunista Ifjúsági Szövetségben, tele is van az Orbán-kormányt dicsőítő plakátokkal ismét az ország!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerepesi-tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr5312096253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ember100 2017.01.05. 00:02:45

Helló !

Első :)

Gyenge kísérlet lejáratni a kormányt !

Autója CSAK a gazdagoknak van !
Áramot CSAK a laptop , számítógép , TV , mobil használ BURZSUJOK !
Ki fűt gázzal , CSAK a gazdagok !
Nyugdíja CSAK a 65 felettieknek van !

FIZESSEN MINDENKI AKI GAZDAG !!!!!

Kell még a pénz a kisvasútra az adriáig
Stadionra mucsajröcsögére ( 300 lakos)
Felköltözni a várba hogy lenézhessen a zemberekre ( vár 175 m mi emberek a béka segge alatt vagyunk )
A minimálbér emelése is kell hogy ne érezzük magunkat RAGSZOLGÁNAK
Megélni ugyan nem tudunk belőle DE nem a legolcsóbb kiflit , párizsit kell megvenni !
És nem is Lenin mondta hanem Goebbels mondta a propagandaminiszter mint az arrogáns.

Micsoda párhuzam :)

ogli dzsí 2017.01.05. 01:21:54

'már nem annyira meglepő, hogy az „állampárt” hülyének nézi az ország polgárait és teheti ezt egészen addig, amíg a többség mindennapi problémáinak megoldásával, megélhetési költségek ellenértékének előteremtésével van elfoglalva.'

- ez nem zavarta meg az ország polgárait abban, hogy titeket a szemétdombra helyezzen

'Ehhez vegyük hozzá a médiumok fideszes kezekbe játszását, így kiteljesítve a szellemi elnyomást is!'

- ez ügyben az emeszpéhez tessék fordulni, aki fideszes kezekbe játszotta a Népszabit..:DD

'Ezt először 2016 októberétől vezette be a kormány, ugye a „rezsicsökkentésnek” nevezett hazugsághadjárattal nem kicsit ellentétesen. '

1.a rezsicsökit utéáltátok, most meg az ellenkezőjét
2. tedd be azt is, a környező országokban mennyi a benzin/dízel + hogy akkor mennyi volt amikor kormányon voltatok és hány liter jött akkor/most ki az átlagfizuból
3. a rezsicsökkentésben emlékeim szerint üzemanyagról nem volt szó, de mind1

'A rezsihazugság másik eleme a földgáz, amiért jelenleg 10-15%-kal fizetünk többet, mint azt a világpiaci árak indokolnák.'

- Na emeszpésként gázárról beszélni nem kicsit arcpirító, de legközelebb azt is írd le hogy jött az ki neked az a 10-15%

'Igazságtalan lennék, ha nem beszélnék arról, hogy az „állampárt” nem ad semmit választóinak, ellensúlyozva az oktatás, az egészségügy és az egész társadalom szétrohasztását'

- ezért tüntetnek országszerte 2xes SZJA-ért, nagyobb járulékért, nagyobb ÁFÁért, és állandó rezsiemelésért és inflációért, valamint a GDP csökkenéséért

A többi hülyeségeddel majd holnap szembenézek....

Willkommenskultur 2017.01.05. 01:32:05

'Persze lehet kérdezni, hogy ez az egyént miért érdekli? Talán azért, mert a vállalkozás egy része a megnövekedett terheket nem fogja tudni kigazdálkodni, így vagy megszűnik a munkahelyekkel együtt vagy nem teljes állásban alkalmazza a dolgozóit.'

Emlékeim szerint itt utoljára akoor szüntek meg munkahelyek, amikor ti ballibek kormányoztatok, ma mintha inkább munkaerőhiányról vannak hírek.

'Szerencsés nyugdíjas elkölti az utalványát. A 10 eFt után a vállalkozó befizeti az áru ÁFA tartalmát, viszont a költségvetésből csak hónapokkal később kapja meg az utalvány ellenértékét és akkor sem a teljeset, mert (ha jók az információim) 95% kerül kifizetésre a többi a rendszerhasználati díj. Ugye a vállalkozások árrésből élnek, a szállítókat, az alkalmazottakat ki kell fizetni és általában nem hónapokkal később! Tehát kamatmentesen hitelez az államnak!'

- 1. nem kell elfogadni, ha nem tetszik

'És ha az Orbán-kormány ennyire nagyszerű, akkor 2010 óta miért nem volt arra képes, hogy visszaállítsa a 13. havi nyugdíj intézményét?'

Pl. azért mert akkor nem szavaznék rá.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.01.05. 01:59:55

Muert is kellene 13. Havi nyugdij? Ezt már nem.ia tudom, hány éve, amikor először kitalálták is egy agyremnek tartottam.

polgári kór 2017.01.05. 02:23:32

@dorian gray: kommunikációs trükk, bár sok helyen van ilyen Európában, meg 13. bér is, holott lehetne 12x adni ugyanazt a pénzt amit 13x adnak......de főleg, nem támogatok semmilyen nyugdíjemelést.

Mi is volt a 13. nyugdíj? A szocik bevezették, majd eladósodtak, majd az államcsőd elkerülése miatt felemelték a nyugdíjkorhatárt a 13. nyugdíjat meg elkaszálták....persze az adósság ettől nem tünt el. Nagyeszü szakértők.

dorian gray · http://doriangray82.blogspot.com/ 2017.01.05. 03:46:05

@polgári kór: oo tényleg Megyóék, ha jól emlékszem. Aztán ott is ment a himihumi miután megnyerték a választást ezzel, még a 19 ezer forinttal, hogy nem ám egyből lesz 13. havi, hanem évente egy plussz hét mindig, aztán így majd a ciklus végére már összejön.

polgári kór 2017.01.05. 03:59:50

@dorian gray: Azt se felejtsd el hogy akkor 4-5% (ciklusonként 20%) volt a rendes infláció. Ezt azért minden kormány igyekezett legalább értéken tartani, bár 2009ben már erre is fittyet hánytak.

nu pagagyí 2017.01.05. 06:58:17

A példa sántít. Ha valakit minimálbéren alkalmaznak teljes munkaidőben, azt nem lehet kiváltani két félmunkaidőssel olcsóbban. A példában szereplő négyórásnak ugyanis nem 45 egység a minimuma, hanem 50.

A cikk egyébként helyes következtetésre jut. Ez a kormány valóban más f*-val veri a csalánt, de nem úgy, ahogy a cikk írója kifejtette. A hirtelen előkapott, ötlet vezérelt (voluntarista) gazdaságpolitika kiszámíthatatlanná teszi a vállalkozók dolgát, nem tudnak egy évnél tovább tervezni. Ez a kormány nemcsak az embereket, de a gazdaságban működő vállalkozásokat is hülyének tekinti. Hatástanulmányok és változására való felkészülési idő semmibevételével hoznak törvényeket. A radikális minimálbér-emelés egyébként nem is a működő cégeket érinti legkeményebben, hanem a kezdő vállalkozásokat teszi tönkre, még nagyobb tőke kell, hogy kihúzzák addig, amíg nyereséget mutathat fel a cég.

nu pagagyí 2017.01.05. 07:17:57

@Willkommenskultur: Szerintem jól kezelte a pénzügy világválság hazai hatásait az előző kormány. Ostoba dolog egy válságidőszakot összevetni egy viszonylag normális időszakkal. Majd meglátjuk, ez a rezsim mire lesz képes, ha ismét beüt valami a világban. Azt látjuk viszont, hogy versenytársainkhoz képest, hasonló körülmények között alulteljesítenek. Én inkább ez utóbbi miatt aggódnék, a jövőre nézve. Eddigi eredményük kimerült abban, hogy a korábbi kormányok által felhalmozott vagyont élik fel (lopják el magáncélra). Az embereket kiszolgáltatottá tették (államosítások, piacrombolás), így egy válság idején önmagukra már nem számíthatnak, csak a rezsim "adományaira", már ha marad még valami a szarabb időkre.
süti beállítások módosítása