Kerepesi Tibor

Végre felkerültünk!

2017. március 06. - Kerepesi Tibor

Mármint felkerült egy kaposvári cég is a közbeszerzésben sikeres nagyok közé és végre nem azon siránkozunk, hogy kaposvári fejlesztéseket sem tudják, csak Lőrinc baráthoz közeli cégek elnyerni! Igen itt van egy Kaposvár városában majd két évtizede működő vállalkozás, amelyik kiérdemelte a nagyok figyelmét és több mint félmilliárdos megrendelést nyert el. Jó-jó nem igazi versenyben és nem is a főtevékenységében, hanem „hirdetmény nélküli eljárásban” a két meghívott közül találtatott jobbnak!

iddesgn_hu.jpg

                                                                                                                                                   kép: iddesign.hu

Mit is lehet tudni erről a sikertörténetről?

A Vatner Kft-t 1999-ben alapították. Jelenlegi törzstőkéje 5 millió forint (gondolom ez kellő tőkeerő egy ilyen megbízáshoz).

Cégkivonata szerint a főtevékenysége: Ipari villamos gép, berendezés javítása

Bútor forgalmazással 2016 novemberétől foglalkozik (ja a jó megérzés fontos a piacon :-) )

(Így már mindjárt érthető, hogy például miért is nem a szintén kaposvári Hamvai Bútort hívták meg, hiszen nekik „csak” néhány évtizedes múltjuk van ebben a szakmában.)

És mit mondanak vállalkozás számai (forrás: e-beszamolo.im.gov.hu):

2014-ben elért nettó árbevételüket 2015-re ~58%-kal, ~ 825 mFt-ról ~1.305 mFt-re tudták emelni, igaz tevékenységükből adódóan az árbevétel nagyobb részét, ~62 illetve 66%-át, anyagjellegű ráfordítások adják, de a hozzáadott érték így is jelentősnek mondható.

A fellelhető időszakban (2016-ról, még nem állnak rendelkezésre adatok) a nyereségessége is jó a vállalkozásnak, hiszen az árbevételhez viszonyítva meghaladja a 15% illetve 11%-ot, igaz ez növekvő bevételek mellett csökkenő tendenciát mutat, de ez így is szép teljesítmény.

Akkor mi is a probléma (ha leszámítjuk a viszonylag szerény bútorforgalmazói múltat)?

Igazából, ha arról lenne szó, hogy kihasznál egy előre nem lejátszott lehetőséget, nem is lenne semmi gond vele.

Viszont ez a megrendelés a fentiek szerint a 2015-ös árbevételük 50%-a körüli és egy ekkora beszerzéshez a 2015-ös eredménytartalékuk is csak úgy lehet elégséges, ha több mint 50%-os árréssel kalkulálunk, illetve természetesen van az a bank, amelyik ilyenkor gyorsan segítségre siet némi kamat fejében. Vagy kiválóan lehet játszani a fizetési határidőkkel is, így viszont gyakorlatilag átszámlázási tevékenységre van szerződve a cég megfelelő nyereség fejében, ami több zsebben is lecsapódhat. Akár így, akár úgy de növeli a költségeket vagyis több fogy közös pénzünkből a szükségesnél!

Az külön érdekessége a vállalkozásnak, hogy a neve felmerült, szintén nem fő profiljához tartozó kaposvári, véletlenül Fideszhez köthető, 74nullanulla médiavállalkozás kapcsán is, így már kissé érthetőbb a közvetlen megkeresés. De hát aki szeret „kirándulni” több területre, az ebbe-abba belefuthat!

Szóval van hova költeni a nyereséget, viszont végre egy olyan közbeszerzés, melyből a városnak legalább Iparűzési Adó bevétele keletkezik, de valahogy nem felhőtlen ez az öröm.

Én például sokkal jobban örülnék, ha városunk azzal kerülne be az országos sajtóba például, hogy Kaposvár kétes múltú polgármestere a 2017-es Pontyfogó Világbajnokság (ami a kaposvári Desedán kerül majd megrendezésre) előkészülete ként átadta az régóta beígért Deseda Kempinget vagy a még nyomokban sem látható 67-es gyorsforgalmi utat, hogy a résztvevők ne kátyútól kátyúig ugrálva jussanak el az M7-estől a városba.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerepesi-tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr4212317249

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása