Kerepesi Tibor

Lehet népszavazás gumiégető ügyben!

2016. június 11. - Kerepesi Tibor

Bár Szita Károly és fideszes városvezetése Kaposvár jegyzőjével karöltve minden elkövetett annak meghiúsítása érdekében, hogy a város polgárai kinyilváníthassák véleményüket a Homatech Recycling Zrt. gumifeldolgozó üzemének Kaposvárra telepítéséről, a Kaposvári Törvényszék határozatában jóváhagyta a népszavazás kiírását.

 

Fussunk neki kicsit messzebbről:

Homatech ezt az üzemet eredetileg Százhalombattán akarta megvalósítani. A vegyi üzemekkel jól ellátott város viharos gyorsasággal üldözte őket el, olyan hatékonysággal, hogy még Pest megye területén sem valósulhat meg a beruházás.

A Zrt. vezetője, István Gábor egyszer csak (sajnos, nem csak egyszer) feltűnt Kaposváron és Szita Károllyal, Kaposvár polgármesterével együtt idén április elsején bejelentették, hogy a Hometech Recycling Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt. a város Keleti Ipari parkjában megépíti a gumifeldolgozó üzemét. Tette ezt Szita Károly úgy, hogy semmilyen közgyűlési felhatalmazással nem rendelkezett, még a terület értékesítéséről sem. Igazolva, hogy nem csak áprilisi tréfa volt a bejelentés, sebtiben, április 7-ére rendkívüli közgyűlést hívott össze, egyetlen napirendi ponttal. Erre a nagy sietségre a civilek és pártok is felkapták a fejüket, és a Városháza előtt kisebb demonstrációval, a közgyűlés alatt a karzatról hangosabb véleménynyilvánítással adtak nyomatékot nemtetszésüknek. A Kaposváron még nem tapasztalt botrányos közgyűlésen persze a fideszes képviselők megszavazták a határozatot.

E „dicső” tettükért álljon itt mindegyikük neve:

Szita Károly polgármester

Egyéni képviselők (1-12 vk.):

Nagy Attila, Torma János, Mihalecz András, Pintér Rómeó, Dr Szép Tamás András, Borhi Zsombor, Csutor Ferenc, Oláh Lajos Imréné, Dér Tamás, Czimmermanné Németh Andrea, Gelencsér Ferencné, Dr Gilber Vilmos

kep1.jpg

Az igazi problémát az ellenzéki pártok reagálták le a leggyorsabban és azonnal keresni kezdték az együttműködés lehetőségét, némi fejtörést is okozva ezzel a pártok vezető testületeinek, de végül is gyorsan megszületett a megállapodás, méghozzá olyan, mely nemcsak Kaposváron, de országosan is egyedülálló, mivel az ügy melletti kiállásban a DK, az Együtt, a Jobbik, az LMP és az MSZP is azonos platformra került.

Az első népszavazási kezdeményezést formai okokra hivatkozva, gyakorlatilag azonnal visszadobta Kaposvár jegyzője.

A módosított beadványt viszont a Helyi Választási Bizottságnak már vizsgálnia kellett, de természetesen azt is elutasították, mivel szerintük a kérdésre adott válaszból nem egyértelmű, hogy a kaposvári képviselőtestületnek mit is kellene csinálnia.

A kérdés így hangzott:

„Akarja-e Ön, hogy Kaposváron gumihulladék-feldolgozó üzemet létesítsen a Homatech Recycling Kereskedelmi és Szolgáltató Zrt?”

Szóval a Helyi Választási Bizottság, melynek tagja között szerepel dr. Csillag Gábor jegyző, illetve dr. Fekete László, aki a Somogy Megyei Ügyvédi Kamara volt elnöke, Kaposvár díszpolgára is, ezt a kérdést nem tartotta egyértelműnek (vagy ők igen, de ……..?)!

Pintér Attila (az MSZP kaposvári elnöke), aki magánszemélyként adta be népszavazási kezdeményezését, törvényességi felülvizsgálatot kért a Törvényszéktől.

Kaposvári viszonylatban közben megmozdult a föld!

Igazi civil szervezet hiányában, Facebook-csoportok alakultak, és rendszeres megmozdulásokat szerveztek. Volt flashmob, autós demonstráció, kismamás tüntetés, és még jelenleg is több szerveződik.

kep2.jpg

Szita Károly mély hallgatásba burkolózva szemlélte az eseményeket, ebben Gelencsér Attila, Kaposvár egyéni körzetének országgyűlési képviselője is követte, pedig az Együtt még kérte is, hogy foglaljon állást az ügyben (Égő hallgatni a gumiégető kapcsán), viszont a Polgármesteri Hivatalhoz igen közelálló médiacsoporton keresztül (Kaposvár Most, Kapos Extra) folyamatosan ostorozták az ellenzőket, és kizárólag ellenzéki hecckampányról beszéltek. Saját igazuk alátámasztására még közvéleményt is kutattak, ahol válaszadók 56 %-a szerintük a beruházás mellett áll (érdekesség, hogy a párhuzamosan zajló felmérés 89,1%-os elutasítást mutatott ki).

Közben Szita Károly kapott még egy „pofont”, nem várt helyről, mivel kiderültek a Hometech vezérigazgatójának viselt dolgai, mely szerint már jogerősen elítélték egy előző vállalkozásban elkövetett, csalás, magánokirat hamisítás és hűtlen kezelés ügyében (Felfüggesztett börtönre ítélték 2003-ban a Homatech vezérigazgatóját)

A június 9-i közgyűlésen, vélhetőleg érezve a veszélyt, Szita Károly már lényegében azt mondta, hogy szurkol a népszavazási kezdeményezés sikeréért (arról mélyen hallgatva, hogy ő miért nem írta ki ezt a döntése előtt), sőt alá is fogja írni az aláírásgyűjtő ívet, hogy ténylegesen a többség akarata érvényesüljön (Újabb győzelem a Szita-Homatech összeesküvés felett).

Ekkor már vagy tudta, vagy nem, hogy a Kaposvári Törvényszék 06.09-i dátummal, szemben a Helyi Választási Bizottsággal, helybenhagyta a népszavazási kezdeményezést, és törvényesnek mondta ki a kérdés megfogalmazását is. (Természetesen ettől még lehet, hogy sikeres népszavazás esetén a fideszes képviselő testület nem tudja majd értelmezni, hogy mit is kell tennie, de kérhetnek segítséget!)

És, hogy még egy fordulat legyen: A népszavazás lehetőségének hírére a Homatech „lépést” váltott, és az eddigi meggyőzéses irány hirtelen fenyegetőző, feljelentgető retorikába ment át, némi analógiát mutatva a sarokba szorított vad viselkedésével (Homatech tudomásul vesz és fenyegetőzik)

A neheze viszont csak ezután jön, ugyanis helyi választást a Kaposváron választásra jogosultak 25%-ának, egyetértésével, hitelesített aláírásával lehet kezdeményezni. Ez kb. 13.500 érvényes aláírást jelent! Ráadásul ezt 30 nap alatt kell összegyűjteni, ami nagyon nagy szervezettséget igényel!

A nagyszámú aláírásnak viszont meglehet az az előnye, hogy, ha összegyűlik, a Szita Károly vezette közgyűlés meghátrál, és ki sem írja a népszavazást. Egy okkal több, hogy minden erőt beleadjunk!

Mivel a megmozdulásokon sokan jelentették ki, hogy ők Fidesz szavazók (voltak), de ezt már ők sem tudják „megemészteni”, megfelelő elszántsággal és sok munkával sikerre vihető az ügy!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerepesi-tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr948799544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

konrada 2016.06.13. 11:31:12

Csak nem az Együtt pártlapja lett a Blog.hu? - mert azért az nem semmi, hogy a címlapon 5-ből 3-at az Együtt jegyez.

KicsiKrisz 2016.06.13. 12:06:39

@konrada: ennyi?? a témához esetleg hozzá tud szólni??

eßemfaßom meg áll 2016.06.13. 12:08:21

Szóval 4napos szabványos "közéleti" blog a kerekítésihibaalatti támogatottságú Együtt politikusától 2db tematikus poszttal, természetesen a címlapra kiemelve.

[meglepődött]
[hazudott, nem lepődött meg]

eßemfaßom meg áll 2016.06.13. 12:08:59

@KicsiKrisz: ennyi?? a témához esetleg hozzá tud szólni??

eßemfaßom meg áll 2016.06.13. 12:11:52

Az azért tök jó, hogy az önjelölt politikusok jobban értenek a tudományokhoz mint az MTA igy ránézésre megmondják valamiről, hogy az ordas környezetszennyező lesz

index.hu/belfold/2016/04/07/kaposvaron_lesz_a_szazhalombattara_tervezett_gumifeldolgozo_uzem/

"Azóta a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elvégzett egy vizsgálatot, amiben arra jutottak, hogy a Homatech által alkalmazott technológia környezetbarát, a legszigorúbb uniós előírásoknak is megfelel.

Valyon József kémikus professzor, az MTA környezetkémiai kutatócsoportjának vezetője azt mondta: a Homatech technológiája a rendelkezésre álló adatok alapján alkalmas arra, hogy a cég minden tekintetben a legszigorúbb környezetvédelmi előírásoknak megfelelő üzemet működtessen."

konrada 2016.06.13. 12:25:03

@KicsiKrisz:
...hát mint a válaszod írta, a témához én is csak annyit tudtam hozzátenni, mint te;), de mivel a témának a része a a nagyon látványosan kihangsúlyozott pártlogó és jelszó is, hát azt érdekesnek találtam.
...egyébként meg úgy gondolom, hogy a város lakosainak kell azt eldönteni, hogy kinek hisznek: a képen bemutatott városközponti nyíltszini gumiégetővel kampányolóknak, vagy az általuk már többedszer megszavazott polgármesternek. Ők szavazzanak, én nem ott élek...

Kerepesi Tibor 2016.06.14. 08:47:46

Csak pontosítás: MTA-nak nincs ilyen állásfoglalása, csak az MTA egyik független kutatóintézetének, amitől is a Homatech rendelte meg. Aki elolvasta ezt a tanulmányt azt is észreveszi, hogy számos veszélyre figyelmeztet. Független szakértők, sőt Illés Zoltán (FIDESZ) is jelentős veszélyekre figyelmeztet. Hasonló technológiával dolgozó feldolgozókat a világ szerencsésebb felén inkább bezárják, mint kinyitják. Valamiért Százhalombattáról (ugye ott nem ismeretlen a vegyi üzem fogalma), sőt egész Pest megyéből is kitiltották a technológiát, gondolom azért mert "annyira" környezetbarát. De ezeket nagyjából le is írtam. Egyébként, meg ha összejön a népszavazás, minden fél a kampányban elővezetheti érveit és majd azok dönthetnek, akik életét a leginkább befolyásolhatja a tervezett beruházás.
süti beállítások módosítása