Kerepesi Tibor

1-0, avagy az első csatát megnyertük Kaposváron

2016. július 14. - Kerepesi Tibor

Sikerült összegyűjtenünk az előírtnál jóval több aláírást a helyi népszavazás kiírásához! Fontos hangsúlyoznom, hogy ez még nem a „verseny” megnyerése, csupán az osztályozó volt.

Egy kis visszatekintés a közelmúlt eseményeire:

2016. április 1-én Szita Károly polgármester puccsszerűen bejelentette, hogy gumihulladék-feldolgozó üzem fog épülni Kaposváron. Az, hogy erre semmilyen felhatalmazása nem volt, cseppet sem zavarta. Gyorsan összehívott egy rendkívüli közgyűlést és a fideszes többséggel meg is szavaztatta a Százhalombattáról és Pest megyéből már kiebrudalt Homatech-beruházást.

Ezután a helyi ellenzéki pártok példaértékű összefogása, valamint a kaposvári és környező települések civiljei olyan mozgalmat indítottak el, amilyet a kaposvári fideszes önkényurak még nem láttak.p1010039.JPG

Némi huzavona, kétszeri elutasítás, majd törvényszéki határozat alapján megkezdődhetett az aláírásgyűjtés a helyi népszavazás kiírásáért.

A városvezetés bízhatott ugyan abban, hogy a nem egyszerű feltételeket úgysem tudja teljesíteni kezdeményező magánszemély, Pintér Attila (aki, amikor nem magánszemély, akkor az MSZP helyi szervezetének elnöke, önkormányzati képviselő és tanácsnok), hiszen 30 nap alatt kellett összegyűjteni a szavazásra jogosult kaposvári állandó lakhellyel rendelkező polgárok 25 százalékának támogató aláírását. Ez közel 13.500 aláírást jelent! Összehasonlításként: ez körülbelül 1.500 aláírással több, mint ahány szavazattal 2014-ben Szita Károlyt polgármesterré választották (11.986)!

De beindult a gépezet. Állandó aláírásgyűjtő pontok létesültek Kaposvár-szerte, rengeteg civil jelentkezett önkéntesnek.

nevtelen_1.jpg

Az aláírásgyűjtésben már gyakorlatot szerzett, ez ügyben együttműködő ellenzéki pártok olyan utcaszintű területi felosztást dolgoztak ki, melynek alapján nem maradhatott „fehér folt” a városban. Engem személyesen több közeli vagy távolabbi ismerős is megkeresett, akik részt kívántak venni az akcióban, mert az önkény ilyen szintjét már nem voltak hajlandóak elviselni.

Természetesen a pártok támogatása sem csak a logisztikai háttér biztosításában merült ki. A helyi és országos kampányokban edződött aktivisták is tették a dolgukat. És jöttek a segítők Budapestről, Pécsről, Szigetvárról, Keszthelyről, Szentendréről és még ki tudja hány helyről, akik szintén az utcákat járva, házakhoz becsöngetve gyűjtötték az aláírásokat. Segítőink között pártvezetők is feltűntek, például az Együtt elnöke, Szigetvári Viktor háromszor is „talpalt” a városban. Az egyik érdekes eset pont hozzá fűződik: amikor a kaposvári Szigetvári utcában gyűjtött,vele szemben megállt egy motoros, aki talán elsőre el sem hitte, hogy kit lát, aztán egy jó beszélgetés lett a találkozásból.

nevtelen2_1.jpg

Közben azért érdekes dolgok is kiderültek: a Homatech tanúsítványai talán nem is érvényesek, az egyetemi tanulmány talán nem is valós és  közokirat-hamisítás gyanúja miatt feljelentés is született.

Saját maga és a fideszes képviselők jelentősen amortizálódott tekintélyét észlelve Szita Károly taktikát váltott, hiszen aláírásával támogatta a népszavazás kiírását, sőt így tett a némaságba burkolózó parlamenti képviselő Gelencsér Attila, majd a kaposvári képviselő testület több fideszes tagja is.

Arra a kérdésre azonban a mai napig nem hajlandó a polgármester úr válaszolni, hogy miért nem írt ki saját hatáskörben népszavazást vagy miért nem terjesztette közgyűlés elé annak lehetőségét.

Válasz arra sincs (illetve a közhangulatot érzékelve azért van), hogy a harcos szavazógép több tagja hirtelen miért tartotta fontosnak aláírásával is támogatni a referendum kiírását. Én a tisztelt olvasó fantáziájára bízom a választ...

Szita Károly érzékelve a „veszélyt” városjárásba kezdett.

szita_mappa_2-400x379.png

Eddig is tartott olyan lakossági fórumokat, amikor meghirdetett időpontokban, kitelepülve egyes városrészek problémáit meg lehetett vele beszélni, most viszont saját maga, sárga mappával a kezében játszótéren, buszon, egyéb köztereken kezdeményez beszélgetést a kaposváriakkal, és - nem teljesen elszakadva állítólagos pártállami múltjától - jegyzeteli az ott elhangzottakat.

De mi is az az 1-0?

A mai napon a referendum kezdeményezője a többi ellenzéki párt, valamint a civilek képviselőivel együtt leadta a helyi választási bizottságnak az összegyűjtött

18.790

azaz

Tizennyolcezer-hétszázkilencven aláírást!

Még egyszer emlékeztetőül: Szita Károlyt 11.986 szavazattal választották polgármesterré!

Az összegyűjtött aláírások száma lényegesen több a szükségesnél. Ezek után minden bizonnyal megkezdődik az aláírások hitelesítése és biztosak lehetünk abban is, hogy nagyítóval fognak minden egyes sort megvizsgálni, de reményeink szerint ez sem tudja majd megakadályozni azt, hogy a kaposváriak népszavazáson mondhassanak véleményt a tervezett gumifeldolgozóról, közvetetten pedig Szita Károly és a fideszes helyi hatalom tevékenységéről.

Szóval az osztályozó abszolválva, némi szusszanás után jöhet a következő forduló, a kampány, majd az (ügy-)döntő forduló, a helyi népszavazás!

Köszönet mindenkinek, aki aláírásával, munkájával segítette azt, hogy a kaposváriak megkapják a döntés lehetőségét!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerepesi-tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr808882918

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása