Még mindig nem fáj eléggé?

2017. március 30. - Kerepesi Tibor

Ritkábban írok, mert ennek a diktatórikus rendszernek az ostorozása, a korrupció megvilágítása ebben a formában a bérkommentelőkön kívül keveseket érint meg. Úgy látszik, vagy legalább is a felszínen ez érezhető, hogy az ország feldúlása és a saját zsebek tömködése nem nagyon üti át a tömegek ingerküszöbét. A polgárok visszahúzódnak a családjuk körébe, nyalogatják a napi megszerzett sebeiket, próbálnak csak a saját családjukkal foglalkozni, ha másként nem megy, akkor skype-on beszélgetve a külhonban élő gyerekeikkel – unokáikkal.

depositphotos.jpg

                                                                                                                                                    kép: depositphotos

Pedig lenne mivel foglalkozni!

Itt van mindjárt a „fékezhetetlen agyvelejű” Rezsi Szilárd (bocsánat Lázár Ervintől a „lopott” jelzőért), aki gond nélkül minden baromságot ki bír mondani, mindegy, hogy sörről, felsőoktatásról, Brüsszelről, vörös csillagról, Sorosról van is szó. Elolvasva életútját valóban ő nagyon mélyről érkezett és becsülni is lehetne azért ahova felkapaszkodott, de tipikus esete annak, hogy diploma mellé észt és kulturáltságot nem adnak.

Kommunistázott is jó nagyot, merthogy a korrupció a még mindig itt lévő kommunisták miatt van!

Na, ebben igaza is lehet, hiszen a pártja vezetésében szépen ott csücsülnek a volt ifjú kommunisták, MSZMP funkcionáriusok MSZMP KB munkatársak! Lopnak is rendületlenül!

De vannak nála sunyibbak is, hiszen a szintén volt kommunista Semjén, Lázárral karöltve rendezett ámokfutást egy román-holland illetőségű cég másik holland céggel kapcsolatos vitája kapcsán! Mi köze a magyar törvényhozásnak ehhez? Ott látni ellenséget ahol nincs, miközben nácik vonulgathatnak időnként az utcákon következmények nélkül, sőt kiképző táborokat tarthatnak fent országunkban.

És a legfrissebb a „lexCEU”!

Van egy akadémikus oktatási államtitkárunk, akitől minimum elvárná az átlagember, hogy ne hoffmannrózsai mélységekben intézze az oktatást és minimum konzultáljon az érintettekkel döntések előtt. És nem, őt is (jóhiszeműen) magába rántotta a fideszi sötétség, ráadásul még szánalmasan magyarázkodik is, hogy először átvisszük a parlamenten a törvényt, majd aztán elkezdünk foglalkozni a következményeivel. Az MTA tagjától azért többre lehetne számítani, ha már nem tudja megoldani, legalább a nevét ne adja egy ilyen prosztósághoz!

Persze az ország kirablás és oroszoknak történő kiárusítása eközben zavartalanul folyik, miközben a külügyminiszternek kikiáltott Petike, sorozatgyilkossal (saját bevallása szerint) parolázik.

Hát itt tartunk!

És hol az ifjúság akik akár 1848-ban vagy akár 1956-ban elindították a változásokhoz vezető folyamatokat?

Akinek volt lehetősége rá, már külföldön van, sőt ott is marad, hiszen egy friss statisztika szerint már minden 6. magyar gyermek külhonban születik és miért is jönne haza, ha itthon a kormányhivatalban migránsnak nevezik.

Igaz itt a Momentum, akik nagy fegyvertényként, megakadályozták az olimpiai pályázatnak nevezett pénzszórást, vélhetően ezzel hatalmas pofontól mentve meg a Fideszt, mert így visszatudtak lépni és nem a NOB őszi közgyűlésén kellett a vesztes pályázó szerepében hazakullogni. A „megnyerhettük volna” azért sokkal jobban hangzik!

Szóval még mindig nem fáj eléggé, mert arra azért nagyon vigyáz a hatalom, hogy a hűtők ne legyenek teljesen üresek és a számlákat ki lehessen fizetni.

Amíg a „csokira ugyan kevés, de éhen halni viszont sok” mentalitás az irányadó, addig ezek itt maradnak, hiszen pont ezt a mentalitást tudják meglovagolni, ez tartja hatalmon a Fideszt!

 

Végre felkerültünk!

Mármint felkerült egy kaposvári cég is a közbeszerzésben sikeres nagyok közé és végre nem azon siránkozunk, hogy kaposvári fejlesztéseket sem tudják, csak Lőrinc baráthoz közeli cégek elnyerni! Igen itt van egy Kaposvár városában majd két évtizede működő vállalkozás, amelyik kiérdemelte a nagyok figyelmét és több mint félmilliárdos megrendelést nyert el. Jó-jó nem igazi versenyben és nem is a főtevékenységében, hanem „hirdetmény nélküli eljárásban” a két meghívott közül találtatott jobbnak!

iddesgn_hu.jpg

                                                                                                                                                   kép: iddesign.hu

Mit is lehet tudni erről a sikertörténetről?

A Vatner Kft-t 1999-ben alapították. Jelenlegi törzstőkéje 5 millió forint (gondolom ez kellő tőkeerő egy ilyen megbízáshoz).

Cégkivonata szerint a főtevékenysége: Ipari villamos gép, berendezés javítása

Bútor forgalmazással 2016 novemberétől foglalkozik (ja a jó megérzés fontos a piacon :-) )

(Így már mindjárt érthető, hogy például miért is nem a szintén kaposvári Hamvai Bútort hívták meg, hiszen nekik „csak” néhány évtizedes múltjuk van ebben a szakmában.)

És mit mondanak vállalkozás számai (forrás: e-beszamolo.im.gov.hu):

2014-ben elért nettó árbevételüket 2015-re ~58%-kal, ~ 825 mFt-ról ~1.305 mFt-re tudták emelni, igaz tevékenységükből adódóan az árbevétel nagyobb részét, ~62 illetve 66%-át, anyagjellegű ráfordítások adják, de a hozzáadott érték így is jelentősnek mondható.

A fellelhető időszakban (2016-ról, még nem állnak rendelkezésre adatok) a nyereségessége is jó a vállalkozásnak, hiszen az árbevételhez viszonyítva meghaladja a 15% illetve 11%-ot, igaz ez növekvő bevételek mellett csökkenő tendenciát mutat, de ez így is szép teljesítmény.

Akkor mi is a probléma (ha leszámítjuk a viszonylag szerény bútorforgalmazói múltat)?

Igazából, ha arról lenne szó, hogy kihasznál egy előre nem lejátszott lehetőséget, nem is lenne semmi gond vele.

Viszont ez a megrendelés a fentiek szerint a 2015-ös árbevételük 50%-a körüli és egy ekkora beszerzéshez a 2015-ös eredménytartalékuk is csak úgy lehet elégséges, ha több mint 50%-os árréssel kalkulálunk, illetve természetesen van az a bank, amelyik ilyenkor gyorsan segítségre siet némi kamat fejében. Vagy kiválóan lehet játszani a fizetési határidőkkel is, így viszont gyakorlatilag átszámlázási tevékenységre van szerződve a cég megfelelő nyereség fejében, ami több zsebben is lecsapódhat. Akár így, akár úgy de növeli a költségeket vagyis több fogy közös pénzünkből a szükségesnél!

Az külön érdekessége a vállalkozásnak, hogy a neve felmerült, szintén nem fő profiljához tartozó kaposvári, véletlenül Fideszhez köthető, 74nullanulla médiavállalkozás kapcsán is, így már kissé érthetőbb a közvetlen megkeresés. De hát aki szeret „kirándulni” több területre, az ebbe-abba belefuthat!

Szóval van hova költeni a nyereséget, viszont végre egy olyan közbeszerzés, melyből a városnak legalább Iparűzési Adó bevétele keletkezik, de valahogy nem felhőtlen ez az öröm.

Én például sokkal jobban örülnék, ha városunk azzal kerülne be az országos sajtóba például, hogy Kaposvár kétes múltú polgármestere a 2017-es Pontyfogó Világbajnokság (ami a kaposvári Desedán kerül majd megrendezésre) előkészülete ként átadta az régóta beígért Deseda Kempinget vagy a még nyomokban sem látható 67-es gyorsforgalmi utat, hogy a résztvevők ne kátyútól kátyúig ugrálva jussanak el az M7-estől a városba.

Ne tudd ki….

Sajnos győzedelmes forradalmaink nem annyira vannak, sőt…

Az ’56-os emlékévvel kapcsolatban, mivel még volt rá keret és zseb is, az országban megjelentek az „Elfelejtettük volna” plakátok. Szerintem nem felejtettük el, sem a meggyilkoltakat, sem a kivégzetteket, sem a kivándorló százezreket (nem úgy mint az, aki a megemlékezésekből kihagyta pl. Nagy Imrét, Malétert és összevágott, esetenként hamis képekkel plakátolta tele az országot)!444_hu.jpeg

                                                                                                                                               kép: 444.hu

Azért van amit a ma élők egy része úgy látszik elfelejtett, ezért egy kis játékra hívom az olvasókat!

A játék neve: Kire gondolok?

Apja meggyőződéses vagy megélhetési függetlenített párttitkára volt az egykori állampártnak. (Ez mondjuk sem nem érdem, sem nem elmarasztalás, egyszerűen tény.)

Már fiatal korában voltak politikai ambíciói, így középiskolába a kommunista párt ifjúsági tagozatának egyik alapszervezetét irányította (gondolom azért, hogy belülről rothassza a rendszert)

Egyetemi évei alatt, amit államilag finanszírozott felsőoktatási intézményben töltött el, mint oly sokan mások is, egy szakkollégium tagjaként nyitottabb gondolatokkal ismerkedhetett meg.

A rendszer további rothasztását az egyik pártállami minisztérium Vezetőképző Intézetébe folytatta, majd „Soros-bérencként” Angliában ismerkedhetett a liberális demokráciával.

Hazájában eközben, állampárti politikusokkal szövetkezve, pártalapító lett valamint hevesen követelte az orosz csapatok kivonását országából (igaz ez akkor már eldöntött tény volt!).

Az 1990-ben alakult parlament tagja. Időközben nemzetközi karrierbe is kezdett, és a Liberális Internacionálé alelnökeként is tevékenykedett.

Persze a liberális eszméket, csak addig tartotta követendőnek, amíg hasznot érzett belőle, már első kormányzása idején is észrevehető volt a „jobbra” tolódás, de ez akkor még igazából csak hatalmi vágyainak életben tartásának volt eszköze.

Aztán persze bukott! Nem kicsit!

Az általa vezetett párt majd bele rokkant, sőt a következő választás előtt még a padlót is sikerült felmosni vele. Ezt egy közös „mozgalmi” múltú társának köszönheti.

Ekkor vélhetőleg, ráébredt, hogy hatalmi vágyait valós értékek képviselete helyett, csak uszítással, ellenség kereséssel tudja elérni.

Több minden a kezére játszott, de legfőképpen a 2008-ban kialakult válság, mely országa igen sérülékeny gazdaságát padlóra küldte és mivel az elkeseredett emberek sokkal jobban igyekeznek másokban a hibát keresni és vélt ellenségekben azt megtalálni, ki is használta ezt.

Gyakorlatilag ellenfél nélkül került ismét hatalomba, melynek megszilárdítására, mindent be is vetett és bevet azóta is.

Látszatdemokráciájában (igazi diktátor jellemként mind a demokráciát, mind a piacgazdaságot utálja) az egykor még kivonulásra felszólított oroszokkal borul össze és már példaképei a diktatúrát építő országok.

Közben a fél a saját népétől, lassan csak hátsó ajtókon mer közlekedni.

Legutóbbi megnyilatkozásában, márt nyíltan rasszista fordulatokat is használt!

Közben az általa vezetett országot oly mértékben hagyják el a boldogulni, dolgozni vágyók, hogy lassan vendégmunkásokkal kell pótolni a hiányzó munkaerőt.

Hatalom vágyával csak pénzéhsége vetekedhet, igaz az állami pénzek megcsapolását nem saját nevében, sokkal inkább családtagok, strómanok és barátok nevén végzi, viszont leszámol azokkal, akik szót emelnek ez ellen.

Ki tudja kitalálni, hogy ki ez a gátlástalan, köpönyegforgató politikus és melyik országot vezetheti?

Micsoda szerencse, hogy nálunk ez nem fordulhatna elő, vagy…..

 

Francia pezsgő

Valahol hallottam egy mondást mely szerint: „A magyarok nemzeti itala a francia pezsgő, amit választott képviselőik útján fogyasztanak el!”

deluxe_hu.jpg

                                                                                                                                                        kép: deluxe.hu

Ebben az egy mondatban benne van a Fidesz és azon belül is Orbán Viktor demokrácia felfogása is!

Amíg ellenzékben egy korsó sör árának megfelelő összegért is népszavazást harcolt ki, amióta hatalmon van úgy fél ettől az intézménytől, mint ördög a tömjénfüsttől.

Módosítatta is a népszavazás kiírására vonatkozó szabályokat, hogy ha véletlenül valakinek mégis csak sikerülne átvinnie egy kezdeményezést, akkor is borítékolható, hogy érvénytelen legyen a referendum. A legszebb ebben mondjuk pont az, hogy ennek az első áldozata épp az általa vezetett kormány gyűlöletkampányára felépített 2016-os népszavazás volt!

Minden más kezdeményezést már a választási bizottságok fideszes többsége megakadályoz, ha egyáltalán be tudják adni a kérdést, vagy a biztos bukás helyett törvényt módosítanak, mint a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban tették. Persze megtörtént már az is, amikor az átengedett, igaz nem kardinális kérdésekben, a kezdeményező nem tudta összegyűjteni a megfelelő számú aláírást.

Viszont az elmúlt egy évben két olyan, országos érdeklődést kiváltó, helyi kezdeményezéssel is meggyűlt a bajuk, ahol megpróbáltak nagy horderejű döntést áterőszakolni, ami átütötte a helyiek ingerküszöbét.

2016-ban Szita Károly, Kaposvár kétes múltú polgármester, egyszemélyes döntést hozott egy minimum véleményes fontosságú, máshonnan kiebrudalt beruházással kapcsolatban. Amire nem számított, hogy döntése napok alatt a város és agglomeráció lakosait olyan mértékben összegyúrja a teljes ellenzékkel, hogy a legszigorúbb helyi népszavazásra vonatkozó szabályok mellett is ki kellett írni a referendumot. (Igaz, hogy ezt csak jogszerűség miatt kellett, mert időközben Szita is kihátrált a „gumiégető” mögül, így az okafogyott népszavazást nem tartották meg)

Most meg itt a MoMentum kezdeményezése a 2024-es olimpiai rendezés ügyében.

Mindkét esetben gyáván megfutamodtak a saját választóik elöl, pedig népszavazás esetén a voksolóknak van választási lehetőségük, hiszen igent is be lehet húzni. Mégis félnek!

Kaposváron a Csányi érdekeltségbe tartozó beruházó előbb felmérte a kialakult helyzetet, mint a város polgármestere, aki csak lekövette ezt és a „parancsra” szavazó fideszes többség ugyanúgy megszavazta a szerződésbontást, mint néhány hónappal korábban a szerződést.

És itt a Fővárosi Közgyűlés, amelyik most bebizonyított, hogy körülbelül annyira alkalmas az önálló döntésre, mint az a kisgyermek, akit ráültetnek a bilire és fel nem kelhet amíg a megrendelt produktum nem készül el!

Budapest közgyűlésében most sem voltak hajlandóak Önálló döntést hozni, rohantak Orbánhoz, a parancsért!

Megkapták!

Így a jövő heti, rendkívüli közgyűlésen már tudni fogják, melyik gombot kell megnyomni, így a gondolkodás és a felelős döntés terhe már le van véve a vállukról.

Ezek a Budapest felelős politikusai?

Saját véleményem szerint a magyar ember szeretné, ha olimpiát rendeznének Magyarországon, de csak akkor, ha az olyan gazdasági környezetbe rendezhető meg, amibe nem rokkan bele az ország. De amíg nem tudják az egészségügyet és az oktatást sem rendesen finanszírozni, amíg egy világversenyt csakúgy tudnak megrendezni, hogy a tervezett költségek többszörösébe kerüljön, addig ennek nincs itt az ideje.

Tegnap Gundel, mint a BOM frissen kinevezett szóvivője mondta, még a döntés előtt:

„- Mit szólnál, ha az a döntés születne, hogy visszalépünk a pályázattól?

– Szerintem hülyét csinálnánk magunkból a világ előtt.”

Egy jobboldali politikus elkötelezetten hisz a demokráciában és annak intézményeiben (pl. népszavazás) és a piacgazdaságban. Egy „maffiaállam” politikusa hisz a központosított hatalomban, az oligarchákban, a hatósági árakban és persze a saját tévedhetetlenségében!

Mindenki eldöntheti melyik szimpatikusabb, de Viktátor úgy szeret „pezsgőzni”, hogy nem meri azok véleményét kikérni, akik állják a „pezsgő” árát inkább „hülyét csinál belőlünk”!

Fekete-Fehér, Igen-Nem

Nem, nem akarok Orbán évértékelőjének beállított középszerű uszításáról írni. Nagyjából arról szólt, hogy normális országot építeni képtelen kormány valóságtól elszakadt vezetője, hadba szólítja híveit mindenki ellen akik ezt látják és szóvá is teszik alkalmatlanságukat és azt, hogy az hatalmukat csak az ország kirablására fordítják (Harcolunk a migrásonk ellen, bár nem is jönnek. Harcolunk Brüsszel ellen, de a gazdaságot csak az onnan érkező pénzek tartják életbe. Harcolunk a saját állampolgárain/civiljeink ellen stb). Nem mintha a magyar történelemben nem lenne számtalan értelmetlen döntésre példa.

Erre találtam is egy viccet:

A második világháborúban Magyarország hadat üzent az USA-nak. Magyarország nagykövete bement a washingtoni külügyminisztériumba, majd átadta a hadüzenetet. Ezután a következő beszélgetés zajlott le:

USA Külügyminiszter: – Mi az Önök államformája?

Magyar nagykövet: – Királyság.

– És ki a királyuk?

– Nincs királyunk, hanem kormányzónk van.

– Ki a kormányzó?

– Vitéz Horthy Miklós tengernagy.

– És van Önöknek tengerük?

– Az nincs.

– Értem. Van az USA-val szemben területi követelésük?

– Nincs.

– Van valamilyen országgal szemben területi követelésük?

– Igen. Ausztriával, Csehszlovákiával, Romániával…

– Értem. És azokkal szemben is hadat viselnek?

– Nem, ők a szövetségeseink.

 

Azért, hogy az évértékelőt egy nappal a „becsület napja” elé tették, minimum szerencsétlen, de ha a stílust vesszük, akkor pont illeszkedik a másnapi, rendőrség által biztosított náci felvonuláshoz, ahol is a karhatalom törvénytelenséghez asszisztál! De így van ez a mi kis pocsolyánkban.

somogyma_hu_1.jpg

                                                                                                  kép: somogyma.hu

Bödőcs Tibor szerint, nálunk egy pocsolyáról azonnal egy delfin show megrendezése jut az eszünkbe, így pályázunk az Olimpia megrendezésére is.

Szerencsére, több sikertelen kísérlet után végre sikerült egy Olimpiáról szóló népszavazási kérdést átverekedni. A mai állás szerint csütörtökig a szükséges tartalékokkal együtt meglesz a megfelelő számú aláírás, ami a referendum kiírásához szükséges. A valódi vagy álellenzéki pártok hozzáállása azért nagyon elgondolkodtató.

A Jobbik nem gyűjt.

Az MSZP akkor állt immel-ámmal bele, amikor már vélelmezhető volt, hogy sikeres lesz az akció. Nehogy kimaradjanak belőle, de ne is tegyenek hozzá sokat.

DK nagyon nem keveredett bele az ügybe.

Az LMP és a Párbeszéd meglovagolva az akciót, a MoMentumot a mozgalom pultjai mellé kitelepülve gyűjt.

Az Együtt önálló kitelepülési helyszíneken teszi hozzá a saját teljesítményét (!).

Személy szerint bízva abban, hogy meglesz a szükséges és érvényes aláírás a népszavazáshoz, arra vagyok kíváncsi, hogy időnként egy fahasogatási alkalmatosság szintjére süllyedő Tarlós és az őt bábként mozgató Fidesz mit fog lépni.

Belemegy-e egy minimum véleményes népszavazás kiírásába?

Gyáva módon CÖF segítséggel megtámadja a döntést, hogy húzzák az időt az őszi NOB döntésig?

Esetleg Kaposvár, kétes múltú polgármesterét, Szita Károlyt követve eláll az eredeti szándékától?

És még számos aljas, tehát bizonyos körökben támogatott húzással, megakadályozhatják a népszavazás kiírását?

(Azt azért elmagyarázhatná nekem valaki, hogy vélhetőleg az egész országot nyomorba döntő eseményről, miért nem az egész ország lakosságát kérdezik meg? De bízzunk a budapestiek bölcsességében!)

Csapdahelyzet ez, főleg a tavalyi „migráncsozós” népszavazás tükrébe!

Ha kiírják és nem lesz érvényes és eredményes, de a nemek elsöprő többségben lesznek, akkor ugye politikai kötelessége a döntéshozóknak azt figyelembe venni, mert egyébként a miniszterelnök a saját kijelentést vonná kétségbe. Persze a köpönyegforgatáshoz neki több garnitúra is a rendelkezésére áll.

Ha kiírják és érvényesen lesz, győzhetnek a nemek, akkor azért van baj bőségesen! El kellene számolni a semmibe kilapátolt milliárdokkal, mert ugye nem fordítva kellene ülni a lovon, hiszen úgy illik (normális helyen), hogy először kérdezünk és utána cselekszünk! Ráadásul vissza kell lépni. Blama vastagon!

Persze győzhetnek az igenek a jelenlegi közvélemény kutatói kimutatások ellenére is. Akkor bízhatunk a NOB döntnökeinek bölcsességében, hogy nem feltétlenül akarják még egy ország gazdaságát bedönteni.

Dübörgünk…

Nagyon szakállas vicc jutott az eszembe:

Elefánt és az egér mennek át a hídon, egyszer csak az egér megszólal:

  • Hallod, hogy dübörgünk?

13340880_1746021172302382_1576706191_o_png.jpg

                                                                                   kép: regithink.transindex.ro

Több mindenről is erre asszociáltam, de akkor sorban:

Tegnap Magyarország Miniszterelnöke azt bírta mondani:

„Engedélyt kaptunk, ha úgy tetszik, a legmagasabb világi helyről, miszerint nekünk is szabad magunkat az első helyre tenni. Nagy dolog ez, nagy szabadság, nagy ajándék”

Amennyiben ezt egy „bábkormány” vezetője mondja, minden rendben van, de hogy tehet ez a „Nem vagyunk gyarmat” retorikával operáló „szabadságharcos” ilyen kijelentést?

Ezzel az egy mondattal Orbán elismerte, hogy neki engedély kell „a legmagasabb világi helyről” (mit fog ehhez Putyin szólni?) ahhoz, hogy úgy politizáljon, hogy az ország érdekeit helyezi első helyre?

Eddig akkor mi a lóf@szt csinált?

Kiderül, hogy nem csak Putyinnak nyalt be  hajbókolt, hanem Magyarország érdekei elé helyezett más országok, netán cégek, személyek gazdasági érdekeit? De kikét is? Persze, aki figyel és tud egy picit a sorok között olvasni, eddig is pontosan láthatta, hogy az ország érdekei csak plakátokon és szólamokban fontosak valójában testreszabott törvénykezéssel érdekcsoportoknak, oligarcháknak, strómanoknak kedvezett, a többi csak szemfényvesztés. Azt is tudom, hogy sokan szeretik a bűvésztrükköket, de azokból nem a közönség szokott jól megélni!

A másik „dübörgünk” a tv reklámokról jutott eszembe, melyek jól leképezhetik a gazdaság állapotát, a személyek szükségleteit.

A reklámok általában olyan termékeket próbálnak eladni, melyekre a szélesebb közönségnek igénye lehet, illetve igényt tudnak ébreszteni. Ezért nem látunk tv reklámban ajánlani utasszállító repülőgépet vagy Bentleyt stb. Viszonylag kicsi rá a tömegigény!

Látunk viszont személyi kölcsönt!

Két kizárólag személyi kölcsönökkel foglalkozó cég mi mást is reklámozna, viszont ebbe a sorba beállt az ország legnagyobb bankja is. Ez még mindig nem jelent problémát, de mire is vannak kihegyezve ezek a spotok?

  • Karácsonyi bevásárlás során kiürült a családi kassza, annak feltöltéséhez ajánlunk kölcsönt
  • Teljesen kimerültem a Karácsonyi Ünnepek alatt elmegyek 1-2 napra egy wellness szállóba pihenni és ezt kölcsönből teszem
  • Életmódot váltok, ehhez kell futócipő, edzőteremi bérlet, kerékpár és ezek beszerzéséhez szabadfelhasználású személyi kölcsönt ajánl a bank.

Az ünnepek előtt több médium is foglalkozott azzal, hogy az átlag családok mennyit is költenek a karácsonyi bevásárlásra, illetve mennyivel többet, mint általában.  30-50 ezer forint plusz kiadást mondtak a megkérdezettek! Ez mit is jelent? A marketing és reklám szakemberek úgy ítélik meg, hogy ezek az összegek oly mértékben terhelik meg a családi költségvetést, hogy a következő hónapok esetleges 50 -100 ezer forintos többletkiadásait tartalékokból nem tudja finanszírozni alkalmazotti fizetésből élő magyar család!

Mivel egy-egy több 10millió forintba kerülő reklámkampányt alapos előkészítés előz meg, a szakemberek arra a következtetésre juthattak, hogy a családok jelentős része NULLA tartalékkal rendelkezik, tehát már néhány tízezer forintos kiadás miatt is hitelt kellene felvenniük.

Közben akár merre nézünk azt látjuk, hogy „Magyarország erősödik!” és egyébként is dübörög a gazdaság!

Hát így dübörgünk mi!

„Félek a görögöktől, még ha ajándékot hoznak is!”

Gondolom az már nem annyira meglepő, hogy az „állampárt” hülyének nézi az ország polgárait és teheti ezt egészen addig, amíg a többség mindennapi problémáinak megoldásával, megélhetési költségek ellenértékének előteremtésével van elfoglalva. Aki élt már a szocializmusnak nevezet rendszerben, annak pontosan látnia kell, hogy ez a rendszer gyakorlatilag azonos azzal, csak egy kicsit még igazságtalanabb.

Tudom én, hogy az összes átverés – lopás mögé megfelelő törvényeket, határozatokat hoznak, így ha egyszer elzavarják ezeket, akkor lesz hivatkozási alap, hogy „mindenben az érvényes törvényeknek – jogszabályoknak megfelelően jártunk el”! És ez igaz is lesz, hiszen pont olyan törvényeket hoztak, aminek a segítségével az ország kifosztása és az állampolgárok kizsákmányolása, megfélemlítése, szükség szerint ellehetetlenítése megtörténhet. Ehhez vegyük hozzá a médiumok fideszes kezekbe játszását, így kiteljesítve a szellemi elnyomást is! (Meghozott törvények mentén működött a Horthy Magyarországa, a náci Németország, de még a szocializmus is aztán mégis…)

Mire is gondolok?

Ma ismét emelkedtek az üzemanyag árak, ami ugye a világpiaci mozgások figyelembevételével, még indokolt is lehet, de egy tavalyi módosítás szerint, októbertől az üzemanyagok ára tartalmaz egy olyan tételt, mely akkor alkalmazható, ha a kőolaj világpiaci ára, negyedév átlagát tekintve, 50 USD alatt van. Ezt először 2016 októberétől vezette be a kormány, ugye a „rezsicsökkentésnek” nevezett hazugsághadjárattal nem kicsit ellentétesen. Ahelyett, hogy az olcsóbb árakat érvényesítenék, mesterségesen eltérítik a benzin és gázolaj árát, így drágább lett a tankolás nem csak a lakosságnak, de a szállítmányozóknak is, ami ugye hat a fogyasztói árakra és bőségesen emeli az állam bevételeit! Egy 2016 első negyedéves adatot figyelembe véve és feltételezve, hogy az utolsó negyedéves + 2017 első negyedévének átlaga is valahol ekörül alakul, ez a különadó ebben a két negyedévbe több mint 15 milliárd (15 000 000 000,- Ft) többletbevételt jelent. Ehhez vegyük hozzá, hogy a benzin fogyasztói árának 36%, míg a gázolajénak 42% a tényleges ár, ami felette van az adótartalom! Akkor milyen rezsicsökkentésről is beszélnek?

tozsdehirek_hu.jpg

                                                                                                   kép: tozsdehirek.hu

A grafikonon pontosan látszik, hogy 2016 utolsó negyedévében, ahogy megállapodtak a kitermelés csökkentésében azonnal jelentősen 50 USD feletti ár realizálódott, viszont volt egy-két heti mélypont, aminek következtében a negyedéves átlagár néhány centtel 50 dollár alatt maradt, tehát marad a különadó is extra lehúzása az embereknek és extra bevétel a költségvetésnek. Igaz Lázár János, azt mondta, ha szükséges akár havonta is felülvizsgálják ezt a rendszer, de Lázár azt is mondta, hogy a letelepedési kötvényt 2016 év végéig kivezetik. Így azért a miniszter szavahihetősége minimum véleményes.

A rezsihazugság másik eleme a földgáz, amiért jelenleg 10-15%-kal fizetünk többet, mint azt a világpiaci árak indokolnák. Rezsibiztos „agytröszt”, most miért is nem áll ki melldöngetve: de qurva jók vagyunk! Köbméterenként húzzuk le az embereket!

hu_123rf_com.jpg

                                                                                                      kép:hu.123fr.com

Igazságtalan lennék, ha nem beszélnék arról, hogy az „állampárt” nem ad semmit választóinak, ellensúlyozva az oktatás, az egészségügy és az egész társadalom szétrohasztását, főleg a 2018-as választási évet megelőzően. Adni ugyan nem ad, hanem elvesz viszont ezt úgy, hogy a látszat pont ellentétes legyen!

Kommunikációban csökkentették a vállalkozás adóterheit és emelték a minimálbért!

A jelentősnek tetsző adócsökkentés valójában a vállalkozások több mint 95 %-ának nem jelent érdemi változást viszont a minimálbér illetve a bérminimumok jelentős emelése minden vállalkozás kiadását jelentősen növelheti. Persze lehet kérdezni, hogy ez az egyént miért érdekli? Talán azért, mert a vállalkozás egy része a megnövekedett terheket nem fogja tudni kigazdálkodni, így vagy megszűnik a munkahelyekkel együtt vagy nem teljes állásban alkalmazza a dolgozóit.

Ennek hol van jelentősége?

Csak a példa kedvéért: egy vállalkozás alkalmazottja napi 8 órás műszakban nettó 100 egység bért keresett ez a munkáltatójának nagyjából 200 egység kiadást jelentet. Ha ezt 20%-kal emeljük akkor a nettó 120 egység lesz, ami ugye 240 egységnyi költség. De ha a munkáltató, azt mondja, hogy innentől napi 4 órában alkalmazza a munkavállalót 45 egységnyi nettóért és felvesz még valakit ugyanennyiért, az összességében 180 egységnyi kiadást jelentene. Így kivédve az emelést valóban csökkennének a költségei és még az állam is jól jár, mert a 4 órás munkaviszony miatt a munkanélküliségi mutató is csökkenhet. Persze ez csak elméleti lehetőség, de a vállalkozók és könyvelők leleményességét ismerve számos más legális megoldás is adódhat.

Leleményességben azért a kormány sem megy a szomszédba. Sikerült úgy „szavazatvásárló” utalványokat adnia a nyugdíjasoknak, hogy annak finanszírozását nem neki kell megoldani azonnal és az általa finanszírozandó részt is kamatmentesen a vállalkozások biztosítják a számára.

Igen a 10.000,- Ft-os Erzsébet utalványról van szó, ami vitathatatlanul sokat segít a nyugdíjasok jelentős részének, talán többet is, mint az a 1,6%-os nyugdíjemelés!

Miről is van szó?

Szerencsés nyugdíjas elkölti az utalványát. A 10 eFt után a vállalkozó befizeti az áru ÁFA tartalmát, viszont a költségvetésből csak hónapokkal később kapja meg az utalvány ellenértékét és akkor sem a teljeset, mert (ha jók az információim) 95% kerül kifizetésre a többi a rendszerhasználati díj. Ugye a vállalkozások árrésből élnek, a szállítókat, az alkalmazottakat ki kell fizetni és általában nem hónapokkal később! Tehát kamatmentesen hitelez az államnak!

Ez a csalán más szerszámával való illetésének tipikus esete, vagy ha úgy jobban tetszik optikai tuning!

Valaki magyarázza el nekem, hogy ha a gazdaság nem csak a kommunikációban teljesít ilyen baromi jól, miért kell a „propaganda költéseket” ilyen szemérmetlenül a vállalkozásokra terhelni? Miért kell a világpiacitól eltéríteni az árakat (felfelé általában)? Miért nem lehet tényleges piaci körülményeket biztosítani, hiszen az tudja garantálni a piaci árak mellett a piaci fizetéseket is!

És ha az Orbán-kormány ennyire nagyszerű, akkor 2010 óta miért nem volt arra képes, hogy visszaállítsa a 13. havi nyugdíj intézményét?

Lenin mondta: „Egy hazugság, ha elég sokszor mondogatják, igazzá válik.”

„Fordított Robin Hood” megtanulta ezt a Kommunista Ifjúsági Szövetségben, tele is van az Orbán-kormányt dicsőítő plakátokkal ismét az ország!

Ez az „utolsó utáni” ebben az évben! BÚÉK

Mikor elhatároztam, hogy blogot írok az volt az első kérdés, hogy saját nevemet használjam-e? Édesapám mondatai jutottak eszembe: „A gyáva emberek nem merik felvállalni saját magukat! Amit csinálsz, azt vállalnod kell névvel és arccal is!” Tehát a kérdés eldőlt! Mikor ez év júniusában megírtam az első blogomat, melyet idén még 31 követett, reméltem, hogy páran el fogják olvasni, de meg sem fordult a fejemben, hogy az Indexen is megjelenhet.

Igazából miért is kezdtem írni?

Voltak gondolataim, véleményeim történésekről, eseményekről, és ha ezek leírásával másokban reakciókat válthatok ki esetleg a leírtak továbbgondolását érhetem el, már megérte. A hozzászólásokat figyelve (persze a trollokon is jól szórakozva) észre vettem, hogy egyes kommentelők milyen jól elbeszélgetnek egymással, sokszor már az adott blog témáján régen túlhaladva. Már ezért megérte elkezdeni!

nevtelen_9.jpg

Néhány „száraz” adat:

  • a 32 blog összesen 105.809 letöltést ért el
  • legtöbb letöltést az egyik összeesküvés elméletet gyártó írás kapta, 25 362 elérést, ami az összletöltések 23,96%-a
  • a két „összeesküszök” blog a letöltések 31,62%-áért felel
  • mivel kaposvári vagyok az írások 21,87%-a kifejezetten helyi témáról íródott
  • volt 2 élsportról, illetve azok hátteréről szóló írásom is, mely a letöltések 23,59%-át kapta és mindkettő a TOP 10-ben van (!)

Szerintem ez mindennemű előképzettség és tapasztalat nélkül, talán nem is rossz kezdés.

És ami még fontos idén:

Minden kedves barátomnak, ismerősömnek, kommentelőnek (trolloknak is természetesen) és mindenki másnak

Boldog Újévet Kívánok!

images_3.jpg

                                                  kép: daungy.com

 

Összeesküszök, elméletileg 2.0

Aki olvasta a Da Vinci kódot pontosan tudhatja, hogyha bizonyos dolgokat más szemszögből nézzük egy egészen más eseménysor is kirajzolódhat, mint amit addig láttatnak velünk. Mint ahogy az „Összeesküszök, elméletileg” című blogban a nyáron történt török puccskísérletről írtam, mást is lehet gondolni, mint a hivatalos török álláspont, ráadásul a tisztogatásokkal azóta sem álltak le. Most is kissé más összefüggéseket próbálok egy-egy eseménysorhoz rendelni és így már a kép is más lesz.

c4cfeed7a51358326d76cdbac0c48327.jpg

                                                                                                                    kép: pinterest.com

Az oroszoknak (még ha egy időben szovjeteknek hívták is) mindig világuralmi ambícióik voltak és vannak jelenleg is. Eddig ellensúlynak ott volt az USA. Az idei elnökválasztáson viszont az a Trump nyert az Egyesült Államokban, aki az esélytelenek nyugalmával készülhetett, még a pártja sem állt ki egységesen mellette, viszont Demokrata jelöltről Hillary Clintorról köztudott volt, hogy nem túl baráti a viszonya Putyinnal. Az azért kevés lenne, ha csak a demokraták és támogatói beszélnének arról, hogy az oroszok meghekkelték a választásokat, de Clinton mellett a CIA és FBI is ezt valószínűsítette. Trump pedig az eddigi információk szerint eléggé Putyin barátnak látszik, ami sem az USA-nak (ez legyen az ő bajuk), sem a világnak nem lenne kimondottan előnyös párosítás. A II. Világháború utáni történelmet ismerve, szerencsére ezek a „barátságok” nem szoktak hosszú életűek lenni. Viszont folytatva az orosz vonalat kamerák előtt gyilkolták meg Oroszország törökországi nagykövetét, miután az orosz haderő, tőle nem meglepő módon védtelen civileket, gyerekeket ölt meg Aleppó ostroma közben, sőt még kórházat is bombázott (Ugye nem nagy a meglepetés? 60 évvel ezelőtt Budapesten és vidéken sem tettek másként), „természetesen” a szír kormányerők oldalán úgy felszámolva a lázadók állásait, hogy közben végig az Iszlám Állam elleni katonai fellépésről beszélnek. Szóval Erdogán testőrségében is alkalmazott merénylő (milyen lehet a törököknél az átvilágítás egy puccskísérlet után, ha terroristát engednek az elnök közelébe?), lelövi a nagykövetet és már nem is a gyermekek és civilek támadásról szól a világ, hanem egy orvtámadásról, mely során egy orosz diplomatát likvidáltak. És közben pont orosz-török csúcs volt. Viszont, ha már „elméletileg összeesküszök”, a sorba beleillik a berlini terrortámadás, mely ismét mélyen megrázta Európát a 12 halálos áldozatával és több mint 50 sérülttel, amit egy marokkói származású (napokkal később(!) az ISIS kijelentette, hogy „katonájuk” az elkövető) terrorista követett el, egy olyan országban, ahol nem feltétlenül szögesdrótokkal várják a menedékkérőket. Az EU és Merkel menekültpolitikájáról lehet vitatkozni, de Merkel Putyinhoz fűződő nem túl rózsás kapcsolata nyilvánvaló. Németországban jövő évben választások lesznek és Oroszország érdekeit nem az szolgálja, ha Merkel lesz ismét a kancellár, tehát a hasonló támadások erősen erodálhatják a választásra készülő Angela Merkel népszerűségét, ami persze Putyinak jól jön. Ha ehhez hozzáadjuk, hogy több egybehangzó információ szerint, orosz pénzek bukkannak fel európai szélsőséges (általában szélsőjobbos) pártok környékén, akkor a kirakós akár így is összeállhat! Az USA gazdasági érdekeit egy erős EU veszélyezteti és Oroszországnak elemi érdeke az Európai Unió gyengítése esetleg szétverése, menekültekkel elárasztása…

Elmélet gyártásra persze itthon is van lehetőség bőségesen, de talán egy igen bizarr lehetőség leírása elég lesz.

Simicska Lajos neve az utóbbi időben itt-ott fel-fel bukkan, most éppen ATV-Kálmán Olga-HÍRTV összefüggésben, ahol is Kálmán Olga egy szerintem vállalhatatlan „szekta TV”-ből egy szintén nehezen vállalható, de talán nem vallási alapon szerveződött csatornához igazolt át. De nem is Németh Sándor kifakadása és a hívek rágalomhadjárata az érdekes, hanem Simicska Lajos személye.

Ő Orbán kollégiumi szobatársa volt, és Magyarország jelenlegi Miniszterelnöke szerint is stratégiai-pénzügyi zseni, aki nélkül a Fidesz sehol sem lenne, hiszen a párt pénzügyeit kézben tartva, talán a jog határain belül, de időnként megkérdőjelezhető módszerekkel olyan anyagi hátteret biztosított a Fidesznek, mellyel egyetlen másik magyarországi párt sem rendelkezik. Aztán a nevezetes „G” napot követően (Simicska nyilvánosan a médián keresztül nemes egyszerűséggel le g*cizte Orbánt), „kiesett” pikszisből, láthatóan minden érdekeltségét megpróbálták központilag támadni és a közpénzek áttranszferálásában egy Mészáros nevű gázszerelő kapott fontos szerepet. Gondolom szintén hatalmas pénzügyi zseni a felcsúti polgármester is.

De mi is történt Simicska cégeivel? Az egyiket kizárták a közbeszerzésekből 3 évre, a másiknak Tarlós rontott neki nagy lendülettel, leállították az autópálya építést is, stb. A bíróság kimondta, hogy a kizárás jogtalan volt (tehát újra indulhat és indul is), szintén bíróság állapította meg a jogtalanságot a budapesti hirdetőoszlopok eltávolítása ügyében, mely gyakorlatot a fővárosnak meg kell szüntetnie és az eredeti állapotot vissza kell állítani (tehát a szétszedet, elszállított esetleg tönkrement oszlopokat közpénzen szép újakra cserélik). Ezzel párhuzamosan Simicska a cégeit „kivezette” a napi közbeszédből és az évek alatt megszerzett sok milliárd forintból, no meg az azóta is elnyert közbeszerzésekből és a működő vállalkozásokból azért valahogy csak „elvegetálgat”, miközben mindenki Mészáros vagyonosodásáról beszél. Közben mindenki arra számít, hogy Simicska csak ki fogja teríteni a lapjait, ha máskor nem a 2018-as választások előtt. Hát szerintem nem fogja! Mert, ha csak színjáték volt az egész? Ha csak az esetleges gazdasági bűncselekmények elévülését várja ki (John D. Rockefeller: Csak az első millióról ne kérdezzenek!)?  Ha a legendás barátság nem szűnt meg? Akkor az Orbán szerinti zseni nagyot húzott, és csak optikailag adta át a „porondot”.

Mit is szoktak egyes filmek végére kiírni?

„A filmben látott cselekmények a fantázia szüleményei és a valósággal való esetleges egyezés, csupán a véletlen műve!” (?), vagy valami hasonlót.

Ha egy kupleráj nem megy….

…. akkor nem az ágyakat kell kicserélni.

 

Ha a madame görcsösen ragaszkodik a személyzethez, viszonylag hamar bezárhatja a „boltot”!

nyugat_hu.jpg

                                                                                           kép: nyugat.hu

Ez a poros vicc jutott eszembe arról a hírről, hogy Filóné (Fidesz-KDNP) Bonyhád polgármestere, nem elég, hogy nem figyel a testületi ülésen, de bunkó módon még ki is oktat egy képviselőt, aki ezt szóvá teszi, sőt még jelzi is, hogy amit a képviselő úr mond azt őt soha nem szokta érdekelni. Mondja ezt egy polgármester egy megválasztott képviselőnek, aki a választói érdekeit hivatott képviseli, amiből az következik, hogy a Polgármester asszony viszont más érdekek mentén vezeti a települését (félre).

De nem egyedi esetről van szó, hiszen külön „élmény”, amikor Tarlós, érvei elfogytával elkezd személyeskedni a Fővárosi Közgyűlésben visszafelé mutogatva, jelentős amnéziát elárulva arról, hogy immár 6 éve ő a Főpolgármester.

És persze ott van a Parlament „házmestere” a volt MSZMP KB munkatárs Kövér László, aki kioktat, kitilt, rendre utasít, persze nem a közmédiát, hanem a kritikusabb újságírókat, ellenzéki képviselőket, viszont, ha a valaki ezt szóvá teszi, agresszív „Magát ki kérdezte?” kérdéssel fordul az illetőhöz.

A „Goebbels” minisztériumot vezető, folyamatosan hazugságokon ért Rogán Antallal kapcsolatban kezd az az érzés kialakulni, mintha ez lenne tőle az elvárás.

És az „Ember” minisztériumot vezető Balog Zoltán, akihez tartozik az oktatás és az egészségügy is. Ugye mindegyiket jól átalakították és mindegyik össze is borul szépen. Persze ebben a minisztériumban is „elfelejtették”, hogy 6 éve vannak kormányon, tehát visszafelé mutogatnak, legyen az PISA tesz vagy több napos halottak a kórházakban „elkóborolva”. Nem felelősek semmiért (szerintük!).

Apropó PISA teszt. Az erősen Fidesz kompatibilis Magyarországi Szülők Országos Egyesülete, megtalálta az orbáni megoldást: ha rosszul teljesítünk, kritizálnak minket, akkor lépjünk ki. (teljes analógia a Orbán múlt heti döntésével.)! Tehát az nem gond, hogy a rendszer rosszul, működik és 20-25%-ban funkcionális analfabétákat, viszont jó alattvalókat, képez, hanem a probléma az, hogy ezt nemzetközileg is látják.

Apropó Balog Zoltán. Sajtó hírek szerint ő, aki ugye „kiváló” eredményeket ért el az oktatás és egészségügy problémáinak megoldásában, a kiszemelt, mint következő köztársasági elnök. Igaz ezt hivatalosan nem erősítették meg, sőt Kósa cáfolta, de hát Kósa amit mond……. az annyit is ér. (Van az a szólás-mondás mely szerint a szél pont olyan, amilyen lyukból fúj.)

És a legfrissebb Matolcsy ámokfutás a Parlament folyosóján. Pszichiátriai osztályon a „Napoleonok” normálisabban viselkedhetnek. Viszont ez az ember az MNB elnöke és persze a „világ esze is”!

A fentiek, kiragadott példák és napestig, több nap estéig is, lehetne sorolni a hazugságokat, mellébeszéléseket, viszont mint tudjuk a hal szaga a fejétől eredeztethető.

Magyarország miniszterelnöke, mindezekben élen jár! A Parlamentben, ha éppen nem tud a függöny mögé elbújni, néha kénytelen válaszolni kérdésekre. Azt, hogy ezt kocsmai stílusban teszi, azzal saját magát minősíti, de igazából nem válaszol, mellébeszél, terel, személyeskedik, de konkrét kérdésre véletlenül sem válaszol konkrétan! Mondhatnánk, hogy az igazat nem meri elmondani és a hazugságokra ott vannak a fullajtárok, de hát ő az ország miniszterelnöke. Az lenne a minimum, hogy válaszoljon bátran és egyenesen, hazugságok nélkül! Igaz, mit lehet várni egy olyan embertől aki utoljára 2006-ban mert kiállni egyenes adásban közvetített televíziós vitára (fel is mosták vele a padlót), azóta csak üzenget hol ide, hol oda.

Ha mindezt ez a banda saját köreiben, saját finanszírozással tenné, gyakorlatilag senkit nem is érdekelne, de mindezt sok milliárd közpénzt elköltve, magánvagyonukat közpénzből jelentősen gyarapítva, szégyenérzet nélkül, miközben az ország, már a régióban is tök utolsó, az EU-ról nem is beszélve, és az elszegényedés, kilátástalanság már a következő generációt is sújtja. Teszik mindezt, mindannyiunk pénze felett diszponálva mely, mint tudjuk időnként (egyre gyakrabban) elveszti közpénz jellegét!

nyugatradio_hu.jpg

                                                                             kép: nyugatradio.hu

Visszatérve a nyitó képre, az olyan kuplerájban ahol a fizető kliensek többsége nem az érzi jól magát, ott az épületen és talán a bútorzaton kívül a teljes személyzetet le kell cserélni!

 

u.i: Békés Adventet a fideszes trolloknak is!