Kerepesi Tibor

Párhuzamok (szocializmus és most, 6:3 – 2:0)

2016. június 15. - Kerepesi Tibor

„Hatot rúgtunk Angliának,

Olyan, mint egy álom!

A mi hazánk nevét zengik, szerte a világon!

……

A híres oroszlán áll a gyászos ködben

A béketábor meg piros-fehér-zöldben!

......

Túl a Don kanyaron, Isonzón, Mohácson,

Büszke most a magyar, zengik a világon..."

(Hobo)

 nevtelen.jpg

Nem pont ezzel akartam kezdeni, de az osztrákok elleni gyönyörű győzelem, a várt, és játék képe alapján teljesen megérdemelt siker, ezt is kihozta belőlem. Pécsi kötődésűként, külön kiemelve ezen a meccsen pályára lépők közül a szintén Pécshez kötődő Gera Zolit és nem megfeledkezve arról a Dárdai Pálról (akár mindkettőről is), aki nélkül ez nem jöhetett volna létre! Hatalmas gratuláció az egész stábnak. Storck és Möller, a „vegytiszta” profik is megkönnyezték ezt az estét!!!!! Szóval GRATULA!!!!!!!!!!!!

 És vissza Pécshez.

Olvasom a tudósításokat a Zsolnay kálváriáról, arról, hogy Pécs polgármesterének, Páva Zsoltnak a cinkos passzívsága mellett, hogyan akarnak kicsinálni egy vállalkozást, melynek neve összeforrott a várossal. A recept ismert. Hasonlóan jártak el Matyi Dezsővel is a PMFC egykori tulajdonosával ( PMFC kizáratása az NB I-ből ), mivel kiakarták ebrudalni a klubtól, semmi nem volt drága, még az NB I beáldozása sem!

De még csak nem is ezekről a konkrét ügyekről, hanem általánosságokról, olyan párhuzamokról szeretnék gondolatokat megosztani, melyeket a XX: századi magyar „körbejárásról” tartok fontosnak.

 Hogy jön ide az „Évszázad mérkőzése”, az a bizonyos londoni 6:3?

Rákosiék a sportbeli siketekkel (1952 Helsinki Olimpia: 16 arany, 10 ezüst, 16 bronz. és az Aranycsapat a labdarúgásban) egy ideig el tudták terelni arról a mérhetetlen gazdasági és társadalmi problémáról a figyelmet, ami ’56-hoz vezetett. Sztálin szolgai másolása, nyomorba döntötte az országot, a folyamatos ellenség keresés (csak nem ismerős valahonnan?) és koncepciós perek, kivégzések árnyékában ideig-óráig biztatást adtak a nyomorgó országnak. Aztán Kádár „puhadiktatúrája”, mely szovjet szuronyok hegyén született és szintén kivégzésekkel indított, százezreket üldözött el az országból (már akkor is?). Persze az emberek többsége marad és élni, gyarapodni szeretne, melyre jó érzékkel rájátszva hatalmon is tartotta a rendszert a ’80-as évek végéig, amikor is a külső és belső nyomás összeroppantotta a politika rezsimet.

A váltást előkészítő erők, egyetértettek azzal, hogy békés átmenet legyen, lehetőleg óvva az MSZMP-s kádereket, vigyázva azokra az ügynöklistákra, melyek a mai napig titkosak, pedig vélhetőleg a jelenleg hatalmon lévők egy részéről is érdekes adatokkal szolgálna.

A megállapodások legnagyobb hibája az volt, hogy a privatizációból, információk-kapcsolatok és anyagi erőforrások megléte miatt a volt állampárt vezetői és egy-két külföldről hazatelepülő került ki győztesen, de ez a fel- vagy megszabadulás miatt érzett „mámorban” annyira nem volt fontos. Az Antall-kormány érezte, hogy valamit adni kellene azoknak a kisemmizett embereknek, akiktől a szocializmus alatt elvették a földjüket, üzletüket vállalkozásukat. Meggyőződésem szerint erre a lehető legrosszabb válasz volt a kárpótlási jegy, mivel egy teljesen eladósodott ország értékeit a kárpótlási jegyek felvásárlásával, fillérekért vehették meg azok, akik az előző rendszerben is a kedvezményezettek voltak. Nem gondolom, hogy Antall József nem érezte ezt a problémát, de elképzelhető, hogy a gazdasági hatalom átmentésének lehetősége is egy háttéralku eredménye volt. Ezt talán soha nem fogjuk megtudni, a sejtést azonban erősíti egy antalli mondat: „Tetszettek volna forradalmat csinálni!”.

nevtelen2.jpg

Rendszerváltás egyik fiatalos, lendületes pártja volt a liberális Fidesz, mely egy érdekes keveréke volt a volt KISZ-nek, felvilágosult gondolkodóknak és koruk miatt is lázadó fiataloknak. Viszont megfelelő információ, anyagi erőforrás és tapasztalat hiányában az akkori gazdasági osztozkodásból kimaradtak.

És, mivel igaz, hogy a „gazdaság a politikai játszótér kerítése”, megfelelő gazdasági potenciál hiányában a Fidesz első kormányra kerülésekor nem is igazán tudta megalkotni a gazdasági hátországát, viszont gazdasági svindlik (székház ügy, Kaya Ibrahim, Josip Tot) nyugvópontra értek elcsendesedtek.

A második kormányra kerülésük már jól előkészített volt!

A politikai irányváltás mellett a gazdaságpolitikájukat is jól felépítették.

Ugye nemrégen nyíltan is kimondták, hogy „amit korrupciónak hívnak, az a Fidesz gazdaságpolitikája”. Pontosan ezt látjuk 2010 óta! Felhasználva az Uniótól kapott pénzeket, rátelepszenek mindenre és mindenkire. Új gazdasági elitet állítanak fel, lehetőleg olyan csereszabatos emberekkel, akiket fel lehet emelni és ugyan ilyen gyorsan és könnyedséggel el is lehet ejteni. Ebbe azért időnként vannak konfliktusok, mert nem mindegyik szereplő tűr némán, válogatott vagy időnként nem is annyira válogatott szavakkal minősítik Orbánt, de a gépezet bedarálja őket is vagy háttérbe kénytelenek vonulni nyalogatva sebeiket és számolgatva azt a nem kis summát amit ki tudtak venni az ügyletekből. A fejcserék addig mennek, amíg az ország gazdaságának nagyobbik részét „zseniális gázszerelők” fogják uralni. Egy-két multi és egy-két „mamut” azért fel tudja venni a kesztyűt, de a „személyre szabott” törvények és jogszabályok között nagyon észnél kell lenni.

Közben az önkormányzatoktól is lassan minden elvesznek, építik ki a tanácsrendszerre emlékeztető államigazgatást a fideszes polgármesterek hathatós támogatásával.

Visszakanyarodva a Zsolnayra, itt sincs más, mint az állami bank (MFB) által folyósított hitel visszafizetésében nem akartak megállapodni a Zsolnay tulajdonosával, inkább diszkont áron (követelés vásárlás esetén általában bőven 50% alatti összegről lehet beszélni) eladták egy cégnek, aki természetesen felszámoltatja, így átjátszva egy „közeli havernak”. A legfelháborítóbb, hogy Pécs polgármestere is részt vesz ebben a „csatában” és gyorsan rúg még egyet a cégen azzal, hogy átcsábítja a dolgozókat az önkormányzati üzembe.

Tiszta Rákosi rendszer lenne, ha ezek a vezetők nem a saját (családjuk) zsebük teletömésével lennének elfoglalva.

Analógia is stimmel: A dolgozó és még az országban maradó széles tömegek elszegényednek, a hatalom folyamatosan keresi a belső és külső ellenségeit, időnként vannak olyan perek is amik hasonlatosságot mutatnak a hajdani koncepciós perekkel (kész szerencse, hogy jelenleg nincs halálbüntetés) és kijutottunk az EB-re sőt nyertünk az első meccsen, sőt esélyesek vagyunk túlélni a csoport kört (igaz ezek a fiúk nem a grundokon tanultak focizni, mint Puskásék, ők már jól megfizetett profik legtöbbjük külföldön sportol, él és lát) és még Rió is lesz a nyáron………

 

Így hát a Cirkusz meg van, a kenyér……… (egyébként is állítólag sok az elhízott)

 

Rákosiékat elsöpörte ’56, de Rákosi Mátyás soha nem bűnhődött meg, csendben eléldegélt a Szovjetunióban. Vajon Orbánnak is készül már egy dácsa Oroszországban?

A bejegyzés trackback címe:

https://kerepesi-tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr848812328

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Az apokalipszis lovasa 2016.06.15. 16:40:26

Az ilyen szánalmas nyüfögő, nyifegő, sírdogáló, kesergő posztokat annyira jó olvasni :D Gondoltam, hogy lesz egy pár, de ilyen gazdag termésre azért nem számítottam. Nehogy abbahagyjátok :D

telkoe 2016.06.15. 17:43:36

Valahogy nem volt ez a torpepartocska ennyire finnyas demokrata amikor farkcsovalva osszeborult a hatalom remenyeert Rakosi elvtars partjanak kisebb nagyobb utodaival.

fidesz jobbik mszp dk együtt pm lmp fodor egykutya 2016.06.15. 18:00:04

@telkoe: "...amikor farkcsovalva osszeborult a hatalom remenyeert Rakosi elvtars partjanak kisebb nagyobb utodaival."

Rákosi elvtárs utódjának képe ott látható ama Rákosi elvtárs fotója mellett. Igen, ő az, az a komorképű, dereshajú mocsokállat. Imádjad őt és a rendszerét, és nézd a focit.

Csabi90 2016.06.15. 18:08:47

Te magadtól vagy ennyire idióta, vagy fizetnek érte? Ha egy kicsit magyarnak érzed magad, akkor örülj a nemzeti sikereknek! Én sem vagyok fideszes, de szánalmas már ez a ballib hőzöngés. Nekik egy a lényeg: ha a Fidesz, vagy Orbán szeret valamit, akkor azt utálni kell. Ha A-t mondanak, akkor nektek B-t kell mondani. Várom, hogy egyszer az mondják, hogy "Nem fekszünk a villamos elé", és akkor ti akkor azt fogjátok mondani, hogy "a villamos elé fekszünk?" :D

Hajdú Peter 2016.06.15. 18:16:44

Nagyon elvezem, hogy libsik majd megvesznek ettol gyozelemtol. Nem gyozik gunyolni es jelentekteleniteni, mert erzik, hogy ez a gyozelem a VESZTUKET jelenti.
Minimum 1 millio ujabb fidesz szavazo es ennyivel kevesebb baloldali, mert tudja mindenki, ha egyszer a baloldal, meg is hatalomra kerulne, akkor pusztan az Orban iranti BOSSZU es GYULOLETUK miatt szetvernek a nehezen felepitett magyar focit, amit tobbek kozott ORBAN VIKTORNAK koszonhetunk.

Afrika steht an der Elbe 2016.06.15. 18:50:25

Engem nagyon szórakoztat ma az összes libsi blog hisztizése.

Az apokalipszis lovasa 2016.06.15. 19:04:51

@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya: Nyüfögj te is, mindenutáló kis bogaram :D Utálom a focit, de a magatokfajták kesergése miatt azért csak megérte nyerni :D

Kalap úrfi 2016.06.15. 19:19:25

remélem megpukkadtok. a sikertelenségben. az ország többsége örül. ti meg gebedjetek meg. előre az 1%-ért!

telkoe 2016.06.15. 19:20:48

@fidesz jobbik maszop dk együtt pm lmp egykutya: Ugy latszik elvtars kicsit elorehaladott a demencia es elfelejtettel par dolgot. Rakosi elvtar bukasa utan a maradek kommunista csocselek Kadarral osszegrundolta a MSzMP. Amikor Kadar es a csocselekenek mar nem nzult a hona al a nagy Szovjetunio es buktak, az MSzMP-nek a tagsagabol es jogutodjakent osszehoztak az MSzP-t. Az Egyutt / PM nagyon halado nagyon demokratai 2014-ben szepen ossze is alltak az MSzP kimosakodott komcsijaival. A Kerepesi kategoriaju politikusoknal egy jo demokrata torokra veszi a kommunista f... partszovetseget, ha ezzel eselyt lat kozel kerulni a zsirosbodonhoz.
Ami nem is lenne baj, csak ne akarjon utana csunya komcsikrol picsogni.

2016.06.15. 19:24:49

Nyomorult libernyákok, csak egyszer érjen utol benneteket az, amit ezzel a néppel, meg az országgal műveltek, csak egyetlen egyszer ...

Afrika steht an der Elbe 2016.06.15. 19:57:40

@ekszvájzed:
Utol fogja érni őket. Ha már ott tartanak, hogy legális legyen a nekrofilia, buziházasságot játszanak az iskolában a tanárok a gyerekekkel, meg lepisálják a német zászlót az EB-n, az arra utal, hogy a lelkük mélyén érzik a közelgő véget. Ez a haláltáncuk.

Barbaarb 2016.06.15. 20:15:30

El a politikai kezekkel a győzelemről! Miért nem lehet felhőtlenül együtt örülni egy sikernek? Miért kell keseregni a mögöttes politikai folyamatokról. Orbán és a kormány még ki se nyitotta a száját a sikerrel kapcsolatosan, de a sok szoclib már most ugatja, hogy ezt a győzelmet így fogja értékelni, úgy fogja felhasználni. Pedig ez a demokrácia. Ha ezt fel lehet használni politikai célokra, akkor a népnek van erre igénye, ha meg nem (szerintem nem), akkor nem érdemes ilyen szorosan összekapcsolni a kettőt, ti mindenképp rosszul jöttök ki belőle, de hogy tegyetek valamit, azt már nem, csak siránkoztok.
süti beállítások módosítása