Kerepesi Tibor

Pofátlan sarc

2016. szeptember 06. - Kerepesi Tibor

Már elég régóta igaz, hogy a legnagyobb állami bevételeket az alkohol fogyasztókról, a dohányosokról és az autósokról húzza le az állam, hiszen mindegyik esetben többféle adókkal, díjjakkal emeli a bekerülési értéket és erre az egész „csomagra” rászámolja Európában az egyik legmagasabb ÁFA-t. Viszont amíg az első két szenvedélyről egyedül vagy terápia segítségével akár le is lehet szokni, közlekedni és parkolni viszont kell.

Egy lista, a teljesség igénye nélkül, hogy mi mindent fizettetnek meg az autósokkal:

Amikor forgalomba helyezik az autót, mivel a EU-n belül nincsenek VÁM-ok, az állam kitalálta a regisztrációs adót, amit persze a végén ÁFÁ-val is megnövel, tehát adóztatja az adót is.

Tankolás esetén az üzemanyagokat „horror” nagyságrendű adókkal és díjjak terhelik, így a bekerülési érték a végfelhasználói ár 36-42%-a a további 58-64%-ból összesen ~ 10% a kis- és nagykereskedelmi árrés a többi az adótartalom! (Úgy hallottam, hogy tervezi „kiváló” kormányunk, hogy amennyiben bizonyos szint alá kerül a nyersolaj világpiaci ára, plusz adót is bevezetnének, nehogy az államkassza lássa kárát az alacsony árnak és nehogy csökkenjen az autók fenntartási költsége. Mindezt „rezsi csökkentést” zászlajára tűző Fidesz kormány tenné!)

Ezenkívül fizettünk a települési önkormányzatoknak gépjárműadót is, csak nehogy a helyi hivatalok kiessenek abból a körből, akik részesülhetnek az autósok lehúzásából.

Természetesen azzal tisztában vagyok, hogy vannak olyan költségek beépítve a fenti tételekbe, pl. környezetvédelmi termékdíj, amit ha tényleg arra használnak fel, amire a jogalkotók szánták, a keletkező veszélyes hulladékok (gumiabroncs, akkumulátor stb.) környezetbarát megsemmisítésére fordítódik, viszont a többi megy az államkasszába, aztán kitudja hova!

A fentiekben leírtak mindegyikével, minden autót használó találkozik - tudja vagy nem - de ezekkel számol is.

Akkor miért is írom ezt a blogot, mi is az a pofátlanság?

Hát a parkolók nélküli parkolási díjak.

A múlt héten utam éppen a kaposvári Biczó Ferenc utcán keresztül vitt, és az ott parkoló gépkocsik végig fel voltak „díszítve” mikulás csomagokkal.

Persze tudom, hogy a fizető parkolós zónában fizetni kell a várakozásért, azt is tudom, hogy Kaposvár Fideszes városvezetése (sajnos ebben az esetben a közgyűlés ellenzéki képviselői sem tiltakoztak, sőt) helyi rendelettel kibővítette a fizetős övezetet a Belvárosban és ezek alapján jogos volt a bírság. (Értesüléseim szerint, természetesen nem a bevétel növelése, hanem forgalomtechnikai okok miatt volt szükség a fizetős övezet bővítésére :-) )

Azzal nem is lenne bajom, hogy védik a Belváros a túlzott autóforgalomtól. Azzal viszont már van, hogy gyakorlatilag nincs alternatíva, nem építettek ki olyan parkolókat ahol le lehet tenni a gépkocsikat a Belvárosban dolgozóknak vagy ügyeiket intézőknek. Simán fogtak néhány liter kék festéket, és ami addig közút volt, holnaptól fizetős parkoló, és termeli a pénzt az önkormányzatnak. Talán a legérdekesebb túlbuzgóság az volt, amikor a megállni tilos tábla hatálya alá tartozó útra is kék csíkot festettek, amit a helyi Polgári Szabadság Platform facebook bejegyzését követően visszafestettek feketére.

13335983_1710667799207647_4010755006173483842_n_1.jpg

A Belváros gépjármű forgalmának csökkentése támogatandó, ugyanakkor szolgáltatási díjat kérni valódi szolgáltatás nélkül, lehet, hogy csak számomra, de felháborító!

A kaposvári persze nem egyedi eset ezzel a technikával a legtöbb városban sarcolják az autósokat. Azért vannak kivételek, mint például Dombóvár, ahol az önkormányzat, már évekkel ezelőtt eltörölte a parkolási díjat és vélhetőleg megtalálta azt a forrást, amivel a kieső bevételeit pótolni lehetett. Ennek az egyik- belátom bonyolultabb és több munkával járó- módszere a hivatal működésének valamint a költségvetésnek az áttekintése, és a kiadási oldalon történő ésszerűsítés, ezzel párhuzamosan behajtható kintlevőségek kezelése és a „feneketlen kutakba” történő pénzdobálás megszüntetése. Csak egy konkrét bevétel növelő lehetőség: ha Kaposváron a nagy beruházásokat nem a ZÁÉV, hanem helyi vállalkozások végeznék, máris nőne az iparűzési adó bevétele (és persze a foglalkoztatottság, ezzel együtt a boltok forgalma, ami szintén adónövelő hatású) az önkormányzatnak. Azt valaki már kiszámolta, hogy nagyjából mekkora bevételtől esik így el Kaposvár?

Persze, lényegesen egyszerűbb automatákat telepíteni és kiüríteni, a többszörösen is megsarcolt, autósok által bedobált forintokat.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerepesi-tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr411681841

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rozsomák 2016.09.07. 12:27:49

"szolgáltatási díjat kérni valódi szolgáltatás nélkül, lehet, hogy csak számomra, de felháborító!"

Hát sok mindenben igazad van, de azért a parkolási díj az nem szolgáltatásról szól, hanem területhasználatról, amivel a terület tulajdonosa rendelkezik.

Hogy annak mi az oka, hogy ezek a területek önkormányzati tulajdonban vannak, arról lehetne vitázni, de hát abban vannak, ez a tény.

A tulajdonos meg kérhet a használatért pénzt.
Nem szolgáltat semmit, ez igaz, te viszont használod a tulajdonát..

Ez ahhoz hasonlít, mint amikor egy lakástulajdonos kér bérleti díjat.
Nem szolgáltat ő neked semmit, csak azért fizetsz, mert használod a tulajdonát.

Szelid sunmalac 2016.09.07. 13:27:23

@rozsomák: Csakhogy a gepjarmuado pont ezt fedezi! Plusz az onkormanyzat nem az angol kiralyno, aki barmilyen teruletre rafoghatja, hogy az ove, es azt csinal vele amit akar.

konrada 2016.09.07. 13:44:31

@Szelid sunmalac:
...a helyi lakosoknak igen. Más városokban - s gondolom Kaposváron is - a helyben lakóknak ezért el is engedik, illetve minimalizált árú engedéllyel el is engedik a parkoló díjat.

De abban igazad van, hogy nem angol királynő, csak ott vethetik ki a parkolási díjat, ami a tulajdonukban-kezelésükben van. (Szvsz. az angol királynő is, de ebbe ne menjünk bele.)
Így ha bármilyen olyan területre kiveti, ahol ez nem áll meg, jogos az észrevételed. (De speciel a blogoló által felvetett helyszínek nem a bármelyik, hanem az első kategóriához tartoznak...

Tefan 2016.09.07. 15:50:47

@rozsomák: Ha ezek a területek önkormányzati tulajdonban vannak, akkor az ott lakóknak is a tulajdonuk!

nick papagiorgo 2016.09.11. 14:04:12

Az úr, sajna féligazságokat közöl, illetve csúsztat:

"Tankolás esetén az üzemanyagokat „horror” nagyságrendű adókkal és díjjak terhelik"-
tessék elmenni az EUs szomszédainkhoz, és megnézni, hogy ott mennyibe kerül a benzin. Ja, hogy drágább, mint nálunk?

"Ezenkívül fizettünk a települési önkormányzatoknak gépjárműadót is,"- ez éves szinten kb 10 ezer forintos nagyságrend, kb egy tankolás. Egyébként ez volt akkor is, amikor a "szemétorbán" nem is volt hatalmon.

Ugyanilyen tiráda az, is, miszerint "nem építettek ki olyan parkolókat ahol le lehet tenni a gépkocsikat a Belvárosban dolgozóknak vagy ügyeiket intézőknek". Ez sajnos minden nagyobb városban így van. Az adott városvezetés egyszercsak elhatározza (és képzelje el, ezt se a patásorbán találja ám ki, hanem a helyi városvezetés, kurzustól függetlenül!) , hogy ez itt mostantól belváros, és ha itt akarsz parkolni, akkor fizetned kell. A szemetek, persze elelőtte nem adnak át többezer autó befogadására alkalmas, földalatti parkolókat, egész egyszerűen azért, mert nincsen pénzük földalatti parkolókat létesíteni. Meg helyük se. Ez úgy van, tetszik tudni, hogy az önkormányzatnak pénz kell. Most vagy hitelt vesz fel, vagy felemeli a helyi adókat, vagy kitalál ilyeneket. Lehet választani, melyik tetszik a legjobban. Ha nem tetszik, akkor több fórum is van erről véleményt nyilvánítani, legkésőbb pl. a következő önkormányzati választás alkalmával. Legyen erős, kapaszkodjon meg: a már bevezetett parkolóövezeteket általában a következő garnítúra SE fogja eltörölni.

Nem tudom, az akutális helyen mennyibe kerül a parkolás - de ez általában vidéki városokban ilyen kb. 100 FT/óra díj körül meg szokott állni. Ha ennek többszöröse, akkor az úrnak igaza van. De ha ez igaz, akkor abba lehet hagyni a sírást, aki autóval jár tudjon már mondjuk egy 2-300 Ft-ot parkolásként kifizetni.

Összefoglalva, szerintem az úr nemesen egyszerűen "picsog". Nem hinném, hogy ez lenne a legnagyobb probléma kis hazánkban - ő épp ezzel találkozott, és rácsodálkozott. Kb. ennyi.
süti beállítások módosítása