Kerepesi Tibor

Egy mondat, ami mindent elmond „Orbanisztánról”

2016. november 23. - Kerepesi Tibor

Írtam egy blogot ami a hatalom és bűnözők összefonódásáról szólt. Indexen történő megjelenést követően érkező kommentekben volt egy érdekes mondat:

„A fidesz tőlem nyugodtan lophat amíg csökkennek az adók és nőnek a bérek.”

Nekem erről nem is a Fidesz, sokkal inkább Kádár puha diktatúrája jutott eszembe. A szocializmus „világ”rendjében Magyarország miként is érdemelte ki a Legvidámabb Barakk címet?

Az ’56 Forradalmat követő véres leszámolás után, mind fizikailag, mind morálisan lerombolt országot újjá kellett építeni és a fejekben lévő gondolatokat egyirányba kellett terelni. A szovjet szuronyokkal és magyar bírókkal megfélemlített embereknek kellett valamit adni, nehogy megint elégedetlenkedjenek és lázadjanak. Az emberek többsége úgy van „összerakva”, ha van mit ennie, van hol laknia és biztonságban érezheti magát és családját, akkor nem foglalkozik mindennap a politikával és ebben semmi kivetni való nincs is. Ezekre az emberi tulajdonságokra építve hozta létre Kádár a saját gulyáskommunizmusát. Volt munkahelye mindenkinek, még ha munkája nem is feltétlenül, volt kaja, a boltokban némi választék, ingyen orvosi ellátás (csak zsebbe „illett” fizetni) és ingyenes oktatás, lakáshoz lehetett jutni és utazhattál is, még ha korlátok között, de ha nem ugráltál és csak diszkréten „loptál”, békén hagyott a rendszer. Csak a matek nem stimmelt mivel a bevételek nem fedezték „hangulat javító” kiadásokat, így az eladósodás elkerülhetetlen volt. Persze ez így nagyon le van egyszerűsítve, hiszen világgazdasági trendek illetve a Szovjetunió megroppanása erősen befolyásolta a folyamatot.

nevtelen_8.jpg

                                                                                                                                          kép eredetije: 444.hu

Jelentős pártállami/állampárti gyökerekkel rendelkező Fidesz, pont ezeket az emberi érzéseket meglovagolva került 2/3-os többségbe a Parlamentbe, jól kihasználva a 2008-os világválságot, az elbizonytalanodott megélhetésüket veszélyben érző emberek kiszolgáltatottságát. A kádári rendszerben szocializálódott fideszes vezetés, megtanulta a lecke egyik felét, még pedig az illúzió keltését a féligazságok sulykolását, és be kell látni, hogy működik. 2013-ban írtam a rezsihazugságról, amit - bocsánat -  de benyalt a társadalom jelentős része. Senkit nem érdekelt és azóta sem érdekel, hogy a világpiaci energiaárak mozgása jelentősebb csökkentést is lehetővé tehetett volna, sőt további csökkentésre is lenne lehetőség, de ehelyett pl. az üzemanyagok árában inkább különadót építettek be, csak nehogy olcsóbban tudjon tankolni az átlag polgár és ami még nagyobb probléma, a vállalkozó sem.  A többletek természetesen a fogyasztó árakban jelentkeznek, de ez már kimarad a kommunikációból. A Fidesz nagy találmánya, hogy az adók egy jelentős részét nem közvetlenül, hanem szolgáltatókon keresztül szedi be, így a választópolgár haragudhat a bankra, a telekommunikációs cégekre stb., csak ne az álszent kormányra. A héten elfogadott „hatalmas” adó csökkentés és bérmegállapodás is pont így működik. A társasági adó csökkentése a Magyarországon működő vállalkozások ~2,5%-t érinti jelentősen, viszont a béremelés majd mindenkit. A béremelés jelentős része a fogyasztói árakban fog megjelenni ( pl. a pékek ~30%-os áremelést prognosztizáltak), de optikailag milyen jól néz ki, hogy „emeljük a jövedelmeket és csökkentjük az adókat”. Hangulatjavítás címén még a jogszabályi 0,9%-os (!) nyugdíjemelést 1,6%-ra módosítanák (majd csak áttolják valahogy a szükséges jogszabály módosítást) a nyugalom miatt. Ez a számokra lefordítva egyébként a következőt jelenti: az átlag nyugdíj 117.000,- Ft/hó körül van. Erre az összegre vetítve az emelés 1.057,- Ft/hó helyett 1.872,- forint lesz havonta (az ellátásban részesülők több mint fele 100.000,- Ft alatti nyugdíjat kap, a minimálnyugdíj pedig 28.500,- Ft, így ebben a szegmensben sokkal kisebb nominális emelkedés lesz), viszont a jövő évi tervezett infláció 2,3%-os, magyarul a reálérték csökkenni fog. Ennek ellenére Kádár rendszerben szocializálódott nyugdíjasok jelentős részére számíthat a Fidesz.

Nagyjából körbe értünk. A rendszer hasonlóan működik, mint Kádár idejében és a társadalom jelentős része is hasonlóan viszonyul hozzá és nem üti át az ingerküszöböt a nyíltszíni több milliárdos lopások tömege, egyes vállalkozócsoportok ellehetetlenítése, hiszen az optikai tuning működik.

15181447_1161195100654184_7112030092735895136_n.png

                                                                                                                            forrás: fedor.blog.hu

Azt azért tudjuk, hiába szerelünk fel egy Trabantra spoilereket és fényezzük át a karosszériát, attól az még Trabant marad, még ha Mercedesnek hisszük is. Sőt az átgondolatlan optikai tuningolás eredménye magasabb fogyasztás (többlet költség) és lassúbb haladás is lehet, csak amire ezt észrevesszük már üres lesz a zsebünk.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerepesi-tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr9511992748

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tpl 2016.11.23. 21:12:32

Ezt a populista, demagóg baromságot:-( a "körbeértünk" matrix a legszánalmasabb

Mr Eggs · http://farmprojekt.blogspot.com/ 2016.11.23. 21:22:47

Az a baj hogy nem csak attól a gyökér kommentelötől lopnak hanem mindenkitől.
Ha csak tőle lopnának az engem sem érdekelne. Sőt szorgalmazom, hogy csak tőle vigyenek el, de minél többet.

Jakab.gipsz 2016.11.23. 21:28:39

Lenni vagy nem lenni, így sarkosít a szerző.
Fogadjuk el ezt a gondolat kísérletet, mert ugyebár aggódik a demokráciáért ez pedig komoly dolog.
Nézzük meg a lehetőségeinket amelyeket elénk tárt.
1, Orbanisztán vagy Sorosisztán van némi tapasztalatunk, a múltból-
2, Kádári vidám-barakkban a cigánynak sem kellet élelmet lopnia, Sorosisztánban egymást is eladják a cigányok is egy tál lencsért rabszolgának.
3, Pénz ügyek az inflációs cél brüsszeli direktíva amely a gazdaságot mozgatja, (nekem se tetszik), tessenek Milton Friedmann-nál reklamálni.
Ugyan is a jelenlegi állapotok, egy tudomány filozófiai elmélet eredménye szerint jöttek létre, aki nem ismeri a fejlődés történetét, az lehetőleg ne a jelenlévőket vonja felelősségre, ugyanis minden szegmense, egyetemi tananyag. (politológusi köldök nézés eredménye).

ulpius66 2016.11.23. 21:34:28

@Mr Eggs:
Tojásos uram!

Aztán meséljél mán tőled mit lopott a Fidesz?
(az nem jó válasz, hogy az eszedet, mert az eddig sem volt, és most sincs.....)

sírjatok 2016.11.23. 21:36:58

Mintha az alternatíva megint lemaradt volna a fenti cikkből, tehát hajrá, halljuk, akkor a szerző kire szavazna, ha most vasárnap lennének a választások?

Mert óbégatni, hogy "nem elég jó", azt egy kisgyerek is tud, ahoz nem kell ész.

ulpius66 2016.11.23. 21:41:05

@sírjatok: "Mert óbégatni, hogy "nem elég jó", azt egy kisgyerek is tud, ahhoz nem kell ész."

Húúúú..B+!

Te aztán nem vagy nagy véleménnyel a "kisgyermekekről"!

Szerintem meg egy kisgyermek sokkal, de sokkal értelmesebb, mint ez a majom!

Vlad Tepes a jófiú 2016.11.23. 21:52:16

@ulpius66: De a Tiedet már rég eladtad habonárpinak, bérkommenter.

sírjatok 2016.11.23. 21:54:56

@ulpius66: hát ezen nem fogunk összeveszni :D

ulpius66 2016.11.23. 21:57:29

@Ritkov Halo:

Ritka Halló!
"De te az eszedet már rég eladtad habonárpinak, bérkommenter."

Ja, ez igaz!

De bármikor visszakérhetem!

Ennek a majomnak meg sohasem volt esze!!!

Vlad Tepes a jófiú 2016.11.23. 21:57:33

Milyen érdekes, hogy 5 perc alatt idetalálnak a habonyista kutyusok.

Peter Götz 2016.11.23. 22:00:55

@ulpius66: például az EU-s pénzek kit illetnek ,Magyarország lakosságát,vagy Orbánt és stadionjait,kisvasútját,Felcsút+Mészáros,stb!?

pamut 2016.11.23. 22:02:28

@tpl:ez egy tagadhatatlan tény. te nyilván fideszes újkomcsi vagy, ezért hazudsz.

pamut 2016.11.23. 22:03:50

@Ritkov Halo: ezért kapják a fizetésük.

orbán hozzáállása a magyar sajtószabadsághoz: amit nem tudsz elfoglalni-kivásárolni és hazug szar propagandista szennylappá zülleszteni, azt vagy nyírd ki vagy veresd szét a troljjaiddal.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2016.11.23. 22:10:40

@Mr Eggs:

Az a baj, hogy nem csak a Fidesz lop, hanem az összes többi is, akikkel az Együtt összefogdosósdit játszik, hisz már bizonyították.

Csak ők nem optikai tuningot raktak eközben az országra, hanem elkúrták és lerohasztották.

Legeslegalja · http://berrettegok.blog.hu 2016.11.23. 22:11:42

@pamut:

A legismeretebb szarházi Gyurcsány csicska ide is bejöt köszönni.
Szeva Pamut.
Fizu megvolt ?

tpl 2016.11.23. 22:15:15

@pamut: hahaha, én nyilván!:-))))

sírjatok 2016.11.23. 22:15:33

@Ritkov Halo: Ja ja megdöbbentő, hogy az index főoldalát nem kizárólag gyurcsányisták nézik, ez csakis valami gyanús összeesküvés lehet

ulpius66 2016.11.23. 22:16:32

@Peter Götz: "@ulpius66: például az EU-s pénzek kit illetnek ,Magyarország lakosságát,vagy Orbánt és stadionjait,kisvasútját,Felcsút+Mészáros,stb!?"

Húúúúú....te aztán kibaszottul el vagy maradva!!

Sebaj, felhomályosítalak! Nehogy hülyén halj meg...

Most az a ballibsi mantra megy "hogy Magyarország gazdasági fejlődését KIZÁRÓLAG az EU-s pénzeknek köszönheti"!!!

Kedves ballibsi kommentelők!

Felhívnám szíves figyelmeteket, hogy legalább egyformát hazudjatok!

DÖNTSÉTEK MÁN EL VÉGRE, HOGY ORBÁNÉK LOPJÁK EL AZ EU-S PÉNZEKET, VAGY ABBÓL FEJLŐDIK A GAZDASÁG!
(vagy egyszerűen mán megint csak össze-vissza hazudoztok....)

ulpius66 2016.11.23. 22:23:05

Ja, Orbánék mán megint annyit loptak, hogy tele az államkassza, és még több százmilliárdos mozgástere van a kormánynak!!!!!!!!

Ja, az ISTENI gyurcsányiék nem loptak semmit, aztán az uralkodásuk másról sem szólt, csak a hiányról, a csődről, a megszorításokról, az eladósodásról, meg arról, hogy üres az államkassza!!!

Hát akkor inkább lopjanak, csak rendben legyen a gazdaság!

ulpius66 2016.11.23. 22:27:11

Ja, ezek a pénzügyi zsenik olyan okosan NEM LOPTAK, hogy 2008-ra teljes csődbe jutott az állam!!

Ha nincs az IMF/EU 24 milliárd eurós hitele, akkor a nyugdíjakat sem tudták volna kifizetni, mert semmi pénz nem volt az államkasszába...de kizárólag azért nem volt pénz az államkasszában, mert a gyurcsányiék ANNYIRA NEM LOPTAK!!!!

pamut 2016.11.23. 22:43:13

@Legeslegalja: te tényleg a leges legalja vagy :)

morpho 2016.11.23. 22:55:03

@ulpius66:

Hányszor tudod felmondani a kormánypropagandát 10 másodperc alatt?

2016.11.23. 22:59:14

A Moszkva diktál, de mindenki nyugatra emigrál és a van kerítés a határon mindkettő kibaszott nagy csúsztatás. De ellenzéki oldalról ezt már ugyanúgy megszoktuk, mint a fideszesek agymenéseit.

2016.11.23. 23:02:57

@pamut: te meg azért kapod a fizetésed, hogy 5 perc alatt idetalálj a másik oldalról, szóval ugyanolyam hülyék vagytok mindketten

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.11.23. 23:05:02

Igy van, ez olyan mint a kádár rendszer...

Azzal a különbséggel, hogy akkor nőtt az adósság, most meg csökken, és akkor nem választották a politikusokat, mint most.

Ha úgy is lehetne csinálni, hogy az adósság mindig nőjön, és ki lehetne nevezni a politikusokat akkor még akár ti és a haverjaitok is kormányra juthatnátok.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2016.11.23. 23:21:15

Milyen jó lenne, ha ülne a Parlamentben legalább egy tisztességes politikus és nem tudnánk bizonyosan mindegyik pártról, hogy lopnak és hazudnak...

Csak azt nem értem, hogy miért nem indít senki népszavazást a politikusok jogainak csökkentéséről, hogy számonkérhetőek legyenek?

morpho 2016.11.23. 23:22:17

@Parasztlengő az imperialistáknak:

Honnan tudod, hogy akkor nőtt az adósság, most meg csökken? Orbán Viktor mondta? Mert akkor biztos...
Hanem:

Államadósság 2010 október: 19 855,74 Mrd ft
Államadósság 2016 október: 25 266,44 Mrd ft
(akk.hu)
Szemmel látható a csökkenés...

morpho 2016.11.23. 23:25:11

@Parasztlengő az imperialistáknak:

..és még adjál hozzá 3 000 Mrd forintot, amit a manyup vagyon államosításával loptak el...
Tényleg, ki is kérdezte, hogy mit lopott el a fidesz?

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.11.23. 23:50:10

@morpho: Ez már 2014ben sem müködött. Ennél keményebben kell akarnotok.

pamut 2016.11.23. 23:54:02

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: á, látom küldtek még erősítést habonyék, de ez most elég szarul nyomod, hát hol marad a kötelező sorozosás meg a többi szokásos szar hazug rágalom ami nálatok csak a kezdés, te kis fideszbárenc kerektergyilkoska?

pamut 2016.11.23. 23:55:34

@ulpius66: neked tök igazad van, orbánék nem lopnak, sőt ők támogatják az EU-t is (saját zsebből, nem a mi adónkból), hová is lenne pl. szegíny Németország vagy Belgium a magyar segély nélkül???

Igazsagoszto buldog seriff 2016.11.24. 00:55:10

Minden olyan szornyu borzalmas az orbanrezsimben. Az is nyilvanvaloan csak veletlen, es SEMMI koze a kormanyhoz, hogy ebben az evben, MINDEN IDOK LEGMAGASABB mezogazdasagi termeleset ertuk el, szinte kivetel nelkul minden agazatban.
Ez is nyilvan azert van, mert az orban ellopta a foldet az emberektol, es az egesz orszagot az Orban csaladja, es a haverjai vasaroltak fol.

pamut 2016.11.24. 01:25:06

@Igazsagoszto buldog seriff:
Igen, az mondjuk közismert hogy a mezőgazdaságra nincs hatással az a 800+ milliárdnyi közvetlen támogatás amit az Eu-csatlakozás óta kapott az ágazat az EU-tól, és amiből a komplett mezőgazdasági gépparkot, full eszközállományt modernizálták, mint ahogy az időjárás sem hat a mezőgazdaságra, csakis Orbánon múlik még a napfény és az eső is, én elhiszem hogy ezt te komolyan gondolod.
Ahogy azt is nyilván komolyan, tiszta átéléssel hiszed hogy egy kibaszott, a GDP 3%-át kitevő marginális és időjárásfüggése miatt hektikusan teljesítő gazdasági ágazat pillanatnyi eredménye válasz arra kibaszott országrombolásra és fosztogatási hadjáratra amit a hazaáruló orbánmaffia művel Magyarországgal.

2016.11.24. 06:47:32

@pamut: Ha az én hozzászólásaimat visszaolvasod, abból kiderül, hogy se fideszes nem vagyok, se ballib. A tiedből viszont ordít a propaganda, kisfiam, szóval melyikünk is a fizetett bér-kommentelő?

2016.11.24. 06:48:48

@morpho: És akkor már majdnem ott vagyunk, amennyivel az MSZP idején nőtt (kb 30%). Azaz egyik kutya, másik eb.

pamut 2016.11.24. 09:34:06

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft:
nyugodj meg szépen, csontfideszes vagy kisfiam, senki nem veszi be ezt a szánalmas trükkötöket sem :)

Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft (törölt) 2016.11.24. 10:00:49

@pamut: Én nyugodt vagyok, te hányod tele a szaroddal az internetet. Arra meg pont szarok, hogy ilyen balfaszok, mint te, mit gondolnak rólam.

Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft (törölt) 2016.11.24. 10:31:07

@pamut: Buta ember vagy, nem szórakoztatsz, szóval koptasd csak a billentyűzetedet ostoba bérfirkász, leszarom mit okádsz.

pamut 2016.11.24. 11:30:44

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: :DDD jaja ezt hajtogatod hogy leszarod de azért elolvasod meg még válaszolsz is rá te szerencsétlen fiudeszes :D

Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft (törölt) 2016.11.24. 12:01:55

@pamut: Jó, hát akkor befejezem. Kapd be, te kis balfasz.!

pamut 2016.11.25. 22:20:29

@Singer Varrógépértékesítő és orosz kémhálózat Kft: :DD látod, mondtam én hogy te ennyike vagy :) istenem, komolyan mondom szánlak....
süti beállítások módosítása