Kerepesi Tibor

Francia pezsgő

2017. február 23. - Kerepesi Tibor

Valahol hallottam egy mondást mely szerint: „A magyarok nemzeti itala a francia pezsgő, amit választott képviselőik útján fogyasztanak el!”

deluxe_hu.jpg

                                                                                                                                                        kép: deluxe.hu

Ebben az egy mondatban benne van a Fidesz és azon belül is Orbán Viktor demokrácia felfogása is!

Amíg ellenzékben egy korsó sör árának megfelelő összegért is népszavazást harcolt ki, amióta hatalmon van úgy fél ettől az intézménytől, mint ördög a tömjénfüsttől.

Módosítatta is a népszavazás kiírására vonatkozó szabályokat, hogy ha véletlenül valakinek mégis csak sikerülne átvinnie egy kezdeményezést, akkor is borítékolható, hogy érvénytelen legyen a referendum. A legszebb ebben mondjuk pont az, hogy ennek az első áldozata épp az általa vezetett kormány gyűlöletkampányára felépített 2016-os népszavazás volt!

Minden más kezdeményezést már a választási bizottságok fideszes többsége megakadályoz, ha egyáltalán be tudják adni a kérdést, vagy a biztos bukás helyett törvényt módosítanak, mint a vasárnapi boltbezárással kapcsolatban tették. Persze megtörtént már az is, amikor az átengedett, igaz nem kardinális kérdésekben, a kezdeményező nem tudta összegyűjteni a megfelelő számú aláírást.

Viszont az elmúlt egy évben két olyan, országos érdeklődést kiváltó, helyi kezdeményezéssel is meggyűlt a bajuk, ahol megpróbáltak nagy horderejű döntést áterőszakolni, ami átütötte a helyiek ingerküszöbét.

2016-ban Szita Károly, Kaposvár kétes múltú polgármester, egyszemélyes döntést hozott egy minimum véleményes fontosságú, máshonnan kiebrudalt beruházással kapcsolatban. Amire nem számított, hogy döntése napok alatt a város és agglomeráció lakosait olyan mértékben összegyúrja a teljes ellenzékkel, hogy a legszigorúbb helyi népszavazásra vonatkozó szabályok mellett is ki kellett írni a referendumot. (Igaz, hogy ezt csak jogszerűség miatt kellett, mert időközben Szita is kihátrált a „gumiégető” mögül, így az okafogyott népszavazást nem tartották meg)

Most meg itt a MoMentum kezdeményezése a 2024-es olimpiai rendezés ügyében.

Mindkét esetben gyáván megfutamodtak a saját választóik elöl, pedig népszavazás esetén a voksolóknak van választási lehetőségük, hiszen igent is be lehet húzni. Mégis félnek!

Kaposváron a Csányi érdekeltségbe tartozó beruházó előbb felmérte a kialakult helyzetet, mint a város polgármestere, aki csak lekövette ezt és a „parancsra” szavazó fideszes többség ugyanúgy megszavazta a szerződésbontást, mint néhány hónappal korábban a szerződést.

És itt a Fővárosi Közgyűlés, amelyik most bebizonyított, hogy körülbelül annyira alkalmas az önálló döntésre, mint az a kisgyermek, akit ráültetnek a bilire és fel nem kelhet amíg a megrendelt produktum nem készül el!

Budapest közgyűlésében most sem voltak hajlandóak Önálló döntést hozni, rohantak Orbánhoz, a parancsért!

Megkapták!

Így a jövő heti, rendkívüli közgyűlésen már tudni fogják, melyik gombot kell megnyomni, így a gondolkodás és a felelős döntés terhe már le van véve a vállukról.

Ezek a Budapest felelős politikusai?

Saját véleményem szerint a magyar ember szeretné, ha olimpiát rendeznének Magyarországon, de csak akkor, ha az olyan gazdasági környezetbe rendezhető meg, amibe nem rokkan bele az ország. De amíg nem tudják az egészségügyet és az oktatást sem rendesen finanszírozni, amíg egy világversenyt csakúgy tudnak megrendezni, hogy a tervezett költségek többszörösébe kerüljön, addig ennek nincs itt az ideje.

Tegnap Gundel, mint a BOM frissen kinevezett szóvivője mondta, még a döntés előtt:

„- Mit szólnál, ha az a döntés születne, hogy visszalépünk a pályázattól?

– Szerintem hülyét csinálnánk magunkból a világ előtt.”

Egy jobboldali politikus elkötelezetten hisz a demokráciában és annak intézményeiben (pl. népszavazás) és a piacgazdaságban. Egy „maffiaállam” politikusa hisz a központosított hatalomban, az oligarchákban, a hatósági árakban és persze a saját tévedhetetlenségében!

Mindenki eldöntheti melyik szimpatikusabb, de Viktátor úgy szeret „pezsgőzni”, hogy nem meri azok véleményét kikérni, akik állják a „pezsgő” árát inkább „hülyét csinál belőlünk”!

A bejegyzés trackback címe:

https://kerepesi-tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr10012284331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HaD 2017.02.23. 21:34:48

A népszavazási kezdeményezéssel indokolni hogy el kell állni az olimpiától nem olyan körülmény amivel az eddig elköltött milliárdokat ki lehetne dobni a szemétbe. Arra hivatkozni hogy népszavazás meghiusítja a sikeres pályázatot spekuláció,és mint olyan NEM jogalap. Ennek megfelelöen aki megszavazta és most azért szavaz ellene mert a nép szavazna az(ok) csengesse(sék) már vissza az elbszott milliárdokat amit eddig kifizettek....ez szándékos károkozás és valószínüleg hivatali visszaélés. Ezt is meg kérdezhetnék a néptöl hogy akarják e hogy akik visszakoznak egy nem lefutott szavazásra hivatkozva azok a kis vagyonból fizessék a kárt....

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.02.23. 22:08:57

Csak két dolog
Azert tapostatok h ne legyen olimpia...segitek nolimpia név.elég egyértelmű
Hat nem lesz.

Az viszont beszédes h arra készül a zellenzek h 24ben IS.....Még orban kormány lesz.
Szép estét

miva? 2017.02.23. 22:17:02

@FILTOL: ezt nem dumálod ki. A kezdeményező neve miatt ejtette Orbán az olimpiát, öcsémpöcse?

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2017.02.23. 22:23:16

@miva?: Nincs mit ezen kidumalni.
Mi a baj...eddig az volt hogy lesz...most az a baj h nem lesz?
Te erted mit beszélsz?
süti beállítások módosítása