Kerepesi Tibor

„Tűz van babám”

2016. december 07. - Kerepesi Tibor

Baj van….

somogyma_hu.jpg

                                                                                                   fotó: somogyma.hu

Nem csak azért, mert Külgazdasági és Külügyminiszternek kikiáltott Petike, mint elszabadult hajóágyú lövöldöz minden felé és ahol végre kissé normalizálódott a helyzet, ott gyorsan sikerül magyarellenességet szítania.

Nem csak azért, mert a kormány, nyíltan felvállalja, hogy korrupt és a Diktátor utasítására Magyarország kilép a nyílt és átlátható kormányzásért folytatott, 70 országot tömörítő nemzetközi együttműködés kötelékéből (Nyílt Kormányzati Együttműködés), mert a jelentéseikben leírják, amit tudunk, korrupt az egész rendszer!

Nem csak azért, mert gyakorlatilag a teljes írott média és a hozzákapcsolódó online felületek a Fidesz és a kormánypropaganda szócsövévé váltak, melyhez egyre több tv és rádió is csatlakozik, vagy függetlenségét hirdetve kollaboránsá válik, aki pedig nem, azt adminisztratív eszközökkel korlátozzák.

Nem csak azért, mert egy KDNP-s, felháborodik, hogy negatív, időnként vagy mindig trágár kommenteket kap ő és a pártja (ami egyébként gyakorlatilag nincs is), ezért korlátozni vagy akár szankcionálni akarja ezt. Hiszen a szeme előtt azok a példák lebegnek, ahol a negatív kritikáért börtön jár.

Nem csak azért, mert bűncselekmény elkövető orvost, azért lehet másodfokon enyhébb és felfüggesztett börtönre ítélni, mert a bírónő azzal érvel, hogy rossz helyzetben van az egészségügy és egy orvost sem lehet kivenni a rendszerből.

Nem csak azért, mert kórházakban napokig nem vesznek észre halott embereket.

Nem csak azért, mert Viktátor saját kegyként 10.000,- Ft-os utalványokkat (amik, még el sem indultak a nyugdíjasok felé, de 2016.12.31-én már le is járnak), osztogatva akarja megvenni nyugdíjasokat. (Félreértés ne legyen, egészen biztos, hogy a többségnek ez hatalmas segítség lehet, viszont sok nyugdíjas környezetében nincs beváltó hely. Lényegesen egyszerűbb, hatékonyabb és olcsóbb lett volna, készpénzben eljuttatni, igaz akkor egy-két haver nem tudott volna ismét szép összegeket keresni.)

És nem csak azért, mert a magyar oktatási rendszer leépülését pontosan jelzi a PISA teszt eredménye (hiába no, a kiművelt emberfők a diktatúrák legnagyobb ellenségei)!

Hanem azért is, mert az elmúlt napokban közel 10 ember éget bent a házában, lakásában!

Volt közöttük hajléktalan, akik télen különösen szenvednek és gondolom tüzet gyújtottak egy házban ahol meghúzták magukat, de volt olyan Kerepesen élő idős ember aki, miután kikötötték a villanyt a házából, gyertyával világított és az okozott olyan tűzvészt, ahonnan már nem sikerült kimenekíteni. Olyan hölgy is bennéget, akinél a születésnapi családi összejövetel után kapott lángra az otthona, és volt olyan ahol elektromos zárlat valószínűsíthető. A közös az, hogy idős, elesett emberek haltak meg! És még csak most kezdődik a tél, a hírekben még nem szerepelnek az utcán vagy a saját házukban kihűlt, megfagyott emberek esetei, akiknek nem volt pénzük tüzelőre.

Még főiskolán az egyik oktatónk mondta, hogy a megelőzés elspórolása nem azonnal jelentkező problémát generál, hanem évek múlva jelentkeznek a következmények és akkor viszont fokozott mértékben. Persze, mindenki tudja, hogy ez így van, de miről is van szó?

Pl. a lakástüzek jelentős részét a kárhoz, emberélethez képest minimális költséggel meg lehetne előzni. Viszont végig nézve, csak a közelmúlt eseteit, gyakorlatig az látszik, hogy ezek a tüzek olyan környezetben keletkeztek, ahol az áldozatoknak a nyugdíja, jövedelme jó esetben fedezete a napi megélhetést, de a villanyszámlát vagy a régi elhasználódott fűtési rendszer karbantartására, elektromos berendezések cseréjére, már végképp nem volt keret. És ezt tessék kissé végiggondolni! A „Magyarország jobban teljesít!” (ami azért minimum véleményes) propaganda közben emberek halnak meg azért, mert talán az élelmiszerekre van pénzük és még a gyógyszereik egy részére is, de a rezsire már nem biztos, lakhelyük karbantartására – felújítására, meg biztos nem. És itt nem néhány tucat, hanem több millió emberről van szó, akik még csak nem is feltétlenül nyugdíjasok!

moovie.jpg

                                                                                                          fotó: moovie.cc

Olyan érzésem van, mint amit Milos Forman zseniálisan megjelenített az 1967-ben(!) forgatott, Tűz van babám című filmjében, amikor is az égő házból székkel együtt kihozták a nagypapát. Leültették az égő házával szemben, majd az oltás közben valaki odaszólt a bámészkodóknak, hogy fordítsák már meg ne lássa, hogy leég a háza.

Ennek a jelenetnek akkor és most is komoly aktualitása van. A társadalmunk, most is úgy működik, hogy inkább elfordítjuk a fejünket, inkább felülünk a gyűlöletkeltésnek, mint, hogy tegyünk valamit azokért az emberekért kiknek a sorsa, önhibáján kívül vagy akár önhibájából úgy alakult, hogy segítségre szorulnának!

A diktatúrák sajátja, hogy a benne (f)élő emberek egy ideig inkább álarcok mögött élnek, viszont minden diktatúra sajátja a törvényszerű bukás is, csak annak formája és az összeomlás „zaja” nem mindegy mekkora.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerepesi-tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr4912029831

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

metal · http://electric.blog.hu 2016.12.07. 16:10:53

A diktatúra a héten is megbukott! Menetrend szerint.

Jakab.gipsz 2016.12.07. 16:31:06

Tesztelgessétek magatokat, libsik.

Sir Galahad 2016.12.07. 16:43:35

Tehát ha valaki elfelejti elfújni elalvás előtt a gyertyát, akkor diktatúra van. Értem.

Fegyverbe 2016.12.07. 16:59:20

@Kerepesi Tibor: Jesszus, Tibor. Mondd, hogy nem te vagy a képeden. És neverőltesd az írást. A legtöbb ballib blog annyira szar, hogy jó. A tied csak simán szar.

Sir Galahad 2016.12.07. 17:07:55

@Kerepesi Tibor: Nem, de amilyen igénytelenre sikeredett sajnos a bejegyzés, nagyjából ilyen választ érdemel.

Értem én, hogy a szerző szerint szegénység van Magyarországon (egyetértek), abban is nyilván igaza van, hogy vannak olyan esetek, amikor egy lakástűz ezzel összefüggésbe hozható. De az összes? Amit ez ügyben ideírt, az hatásvadász, eltúlzott, felületes.

Ami meg a bevezetőben olvasható, egyszerűen az ellenzék visszhangja, nincs benne több, mit ami a közleményekben olvasható. Rendben van, ez egy ellenzéki politikus blogja, de ha lenne benne valami személyes, egyéni, elgondolkoztató, vitára ingerlő, valószínűleg én sem, és a többi hozzászóló sem intézné el egyetlen ironikus mondattal a választ.

Ha sértőnek tűnik, elnézést érte.

Kerepesi Tibor 2016.12.07. 17:21:32

@Fegyverbe: Az lehet, szar, de én legalább vállalom a nevem :)

Buchhalter 2016.12.07. 18:44:47

Nekem azért tetszik a blog,mert ide lehet legalább szabadon írni bármit míg a Kettős mérce és a Helsinki bloggjaiba nem. Az igazság szócsövének mondják magukat ,de ők az elsők akik cenzúráznak és tiltanak! Szánalmas.Kerepesi Tibor ebben korrekt ember.Úgy látom bátran benne van egy egészséges vita partiban.

sőőtnagyonis 2016.12.07. 18:56:39

Egyszerű a képlet. Egy diktatúrában két és félmillió ember nyomorban él és nem hallani a panaszukat, és az őket védeni szándékozókat sem- A kretén jobbéreink simán átgázolnak ilyen apróságon, min kocsikerék a libafoson.. Ha lehúzzák a budin az egészségügyet, az nekik nem diktatúra. Nem itt élnek ezek, hanem Moszkvában, vagy Kínában, vagy közép-Ázsiában már nem. Odáig már csak a csuti bakter hangja hallatszik.
Ez a vehemens amortizáció, csak az ázsiai szinthez mérhető, nekik ez a szint még magas is. ezért kell tovaris konyec kegyencéknek budit csinálni a szájukból.
Tibor ne várd.hogy megdicsérjenek, itt a blogok szétverése ugyanolyan természetes, mint a média kiherélése. Kösd fel a gatyát, mert itt nem az értelem dominál
Itt van a Zsóka utalvány agóniája. Fogadok, hogy a postások nem kapják majd meg a pénzüket a kihordásért. A diktátorok így erőszakoskodnak egyik nyomorékot használja fel a másik ellen. Nem veszik sokan észre, hogy a hazudozók, még ezer trükköt be fognak vetni.

Trackers 2016.12.07. 20:22:29

Ha a ballibek összes mondanivalója ugyanaz 1991 óta, hogy diktatúra van, mikor nem az MSZP-SZDSZ kormányoz, akkor nem fognak nyerni már soha többet.

Ez már inkább röhejes, mintsem sokat sejtető, és álságos kritika.

Trackers 2016.12.07. 20:25:03

@sőőtnagyonis:

Szerintem a magyarok pontosan tudják kik között választhatnak, és pontosan tudják, hogy ki a rosszabb választás.
Akkor is ha a jobbnak vélt se jó.

Hogy te nem értessz egyet velük, az csak 1 dolog, a 10 millióból.

Amgí nem lesz valódi alternatíva, addig sajna marad a ballibek napi diktatúra siráma, de változás nem lesz.

sőőtnagyonis 2016.12.09. 11:06:49

.@Trackers:
Tévedsz a magyarok egybites forradalmárok. Nem hogy választani nem tudnak, a szavak értelmét is kitekerve, ellenük fordítják a politikát.
Ne áltasd magad a tízmillió támogatóval, ha még százezreknek a választási lehetőség sincs megadva
. Inkább szégyelld magad, ha érted mi történik az országban.
Ezt persze hiába is írom, a te érdeked az itt élők kifosztása, a nyomoruk elhazudozása, nem feltételezem, tudom, mert ilyen szenvtelenül csak kapzsi emberek tudnak hazudozni..
A valódi alternatíva bármi ami ezek helyett jön, mert így még Kádárék sem tudtak hazudni, csak ezek a csókos álkeresztyények.
süti beállítások módosítása