Kerepesi Tibor

Két voksolás gumiégető-ügyben Kaposváron

2016. június 09. - Kerepesi Tibor

Kaposvárt és környékét két hónapja tartja permanens lázban a Százhalombattáról kitessékelt gumihulladék-feldolgozó, a Homatech ügye. Szita Károly polgármester elbizakodottságában a szokásos óvatosságát félretéve, lendületből próbálta lenyomni a városlakók torkán a szakirodalmi adatok szerint egyáltalán nem környezetbarát, gazdasági hasznot legfeljebb a termékdíjjal való trükközéssel hozó beruházást.

kep.jpg

Talán őt magát lepte meg legjobban az az egységes és harcias fellépés, ami – miután szóba jöhető civil szervezet nincs errefelé – az ellenzéki pártok vezetésével szerveződött. Zavarának szinte minden nyilvános fellépésén tanújelét is adja. Most már ő és a helyi Fidesz kétségbeesetten futnak az események után, próbálják magyarázni, utólag igazolni, hogy az egyszemélyi döntés helyes volt.

Ennek a törekvésnek volt az egyik „láncszeme” az a közvélemény-kutatás, amelyet – nyilvánvalóan a városháza sugallatára – az erősen Szita- és Fidesz-közeli „Most Médiacsoport” (Kaposvár Most hírportál, Most Rádió, Kapos Extra ingyenes hetilap) kiadója, a Zselici Forrás Kft. rendelt meg a Real-Pr 93 Kft.-től. A felkért cégről tudni kell, hogy már több alkalommal dolgozott a kaposvári városvezetésnek, pl. ők készítettek tavaly a Rákóczi futballcsapat válságának idején kétmillió forintért egy felmérést, hogy segítse-e rendkívüli segéllyel a város a csapatot nagy bajában. Persze a városvezetés szája íze szerinti arányok jöttek ki: a többség szerint támogatni kell a helyi labdarúgást.

A debreceni közvélemény-kutató céget a Népszabadság cikke és a nyugat.hu egyaránt Fidesz-közelinek írja le, valamint olyannak, akik „szeretnek a megrendelő szája íze szerinti eredményt” kihozni. Ez tükröződött a Kaposvár Moston közölt végeredményben is: itt 56% támogatja a gumihulladék-feldolgozó építését, viszont a cikk alatti kommentekből és a közhangulatból egyaránt lemérhető, hogy ez valószínűleg fals eredmény. Nyolcszáz főt kérdeztek meg, nem tudni, milyen kiválasztási elv alapján, a beszámolók szerint sugalmazott, tendenciózus kérdésekkel „vezették rá” a válaszadókat a helyes útra.

kaposvm.jpg

                                                                                             (kép forrása: KaposvárMost)

Zajlott viszont egy másik szavazás is ezzel majdnem egy időben a témában: a Kaposvár – Szólj hozzá! Facebook-oldalon a „Polls for Facebook” eszköz segítségével, háromezer fő részvételével. Itt is a gumifeldolgozó hasznosságáról kérdeztek, de itt a válaszadók elsöprő többsége, 89,1% nemmel válaszolt. Miután az eredmény megjelent a sajtóban, rögtön megjelentek a kommentek a városvezetés támogatóitól, hogy ez „elenyésző”, hogy „csak az ellenzők szavaztak”, „manipuláció”, stb. A hozzászólók többsége persze reálisnak tekintette az arányokat.

Az erősen motivált kritizálók tudatosan figyelmen kívül hagyták a szavazás körülményeit: az oldalon kb. két hétig volt fent a szavazólap, amelyen minden profillal csak egyszer lehetett szavazni. Az oldalt intenzíven hirdették is, tehát nagy valószínűséggel a Kaposváron és környékén Facebookot használó 26-27.000 polgárhoz eljutott, s biztosan megjelent azoknak a hírfolyamában is, akik Szita Károlyt s a Fideszt, netán támogatják. Ők ugyanúgy szavazhattak volna, hogy befolyásolják az eredményt, de csupán 7%-uk tette.

facebook.png

                                                                                                 (kép forrása: Kapos-T)

Lehet, hogy összesen ennyien vannak?

A részvételi arányok is megfelelnek nagyjából a szokásosnak: a Facebookon – nagy szórással – egy-egy bejegyzésre tízből átlagosan egy felhasználó reagál valamilyen módon: kattintással, lájkkal vagy pl. szavazással. Durván harmincezerből háromezren: ez már elég nagy sokaság, még akkor is, ha tudjuk, hogy általában a fiatalabb, iskolázottabb rétegek „lógnak” a Facebookon.

Ismerjük Churchill mondását, amelynek ugyan az Urbanlegends kétségbe vonja a valódiságát: „csak abban a statisztikában hiszek, amelyet magam hamisítottam”. Tény, hogy a közvélemény hajszálpontos feltérképezése szinte lehetetlen, de a mai politikai viszonyok mellett abban szinte biztosak lehetünk, hogy a hatalom által rendelt milliós költségű hagyományos közvélemény-kutatásoknál sokkal hitelesebb és demokratikusabb eredményt várhatunk a közösségi médiától.

A bejegyzés trackback címe:

https://kerepesi-tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr118794734

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Stenonis 2016.06.10. 11:14:17

Nem értem ezt a problémát.
Ha normális technológiát telepítenek, normális szűrőrendszerrel, akkor minimális környezetterheléssel üzemeltethető egy használt gumiabroncs égető.
Milyen szakirodalmi adatok alapján jelenthető ki, hogy nem környezetbarát?

Mivel hulladék égetéséről van szó, ezért a kibocsátást folyamatos méréssel kell ellenőrizni.
Így nem lehet azzal trükközni, hogy az időszakos ellenőrzések során befolyásolják a technológiát.

Szóval ha egy hulladékégetési technológia igazolhatóan megfelel a 29/2014. (XI.28.) FM rendelet előírásainak, akkor nyugodtan üzemeltethető.

Itt most a szakértőknél és a területileg illetékes Kormányhivatalnál pattog a labda.
A szakértők írják le, hogy milyen várható környezeti hatásai lesznek a beruházásnak. A Kormányhivatal meg döntse el, hogy a leírtak megfelelnek-e az előírásoknak.

És ezek ismeretében lehet utána tiltakozni egy beruházás ellen. Vagy rájönni arra, hogy itt nem forog veszélyben a környezet.

István Magyari 2016.07.21. 10:52:39

Szarok az együüttre. Nem ezek a szarok nevezték magukat kormányváltóknak?
süti beállítások módosítása