Kerepesi Tibor

Törzs- vagy törzsnélküli fejlődés? (a polip tud valamit!)

2016. szeptember 02. - Kerepesi Tibor

Érdekes, de korántsem meglepő „törzsfejlődés” tanúi lehetünk a magyar politikai életben már az 1980-as évek végétől. A folyamatban nyomokban fellelhető a darwini elmélet, bár megítélésem szerint ott azért a gerinceseké lett a vezető szerep.

Akkor nézzük:

1956 novemberében megalakult az MSZMP és fejlődése során igazi dinoszaurusszá vált. Itt a meteoritot Gorbacsovnak hívták és Szovjetunióból érkezett. Mindjárt kettőt is küldött a dinókra, név szerint peresztrojka és glasznoszty nevűeket, mellyel sikerült is kiirtani a túlélésre alkalmatlan egyedeket. Persze maradtak túlélők, de erről majd később.

Az 1980-as évek végére, amikor már a változás szele érezhető volt furcsa pezsgés kezdődött a Kárpát-medencében is. Nagy „mammut” pártok alakultak (MDF, SZDSZ) és előkerültek régiek, akik állítólag addig illegalitásban - föld alá kényszerítve – tengették napjaikat (?) (szocdem, kisgazda, kereszténydemokrata, stb.), voltak újonnan megjelentek (Fidesz, Zöld Párt) és persze az MSZMP-KISZ romjain építkező MSZP is beszállt a táncba.

Akkor még azt hittem, azt akartam hinni, hogy a volt állampárt ifjú és kevésbé ifjú kiszolgálóit az MSZP-ben találjuk meg, hiszen a többiek bőségesen kommunistázták is őket, ahol csak lehetett, aztán meg kiderült….

A történet innen már ismert, a mammutok kihalnak, a túlélők túlélnek, a földalattiak és az újak közül az életképesek érdekes folyamatokon mentek-mennek keresztül.

Most az egyik és eddig legéletképesebb új gerinctelen fejlődését (szegény Darwin, most forog a sírjában!) vizsgáljuk meg.nevtelen_5.jpg

1988-ban Bibó-kollégistákból, köztük többen KISZ-funkcionáriusokból (biztos nem én vagyok az egyedüli, aki ezt akkor nem tudtam és csak bámultam Nagy Imre és társai újratemetésén azt az ifjút, aki olyan beszédet mondott, amit a megelőző több mint 30 évben nyilvánosan senki) átváltozott liberális gondolkodókból megalakult a Fiatal Demokraták Szövetsége egy igen impulzív, kiváló szónoki képességekkel bíró, liberális értékeket valló személy, Orbán Viktor vezetésével.

1992-ben a formációt felvették a Liberális Internacionáléba, de ebben az időszakban el is tört valami a belső viszonyokban. Az, hogy ez pontosan minek volt köszönhető, elég nehéz tisztán látni, de feltűntek a párt körül olyan egykori állampárti politikusok, akik valahogy átvészelték ezt a rövid időszakot és ha háttérből is, de megint irányítani (tanácsokat adni) akartak és valahogy ez a volt KISZ-es társaság nem is tudott ellenállni.

A Fidesz megszabadulva néhány liberálistól elkezdett jobbra tolódni, és amikor már azt hitték jó úton járnak, 2002-ben sokkszerű választási vereséget szenvedtek. Ettől kezdve felgyorsult ez a folyamat és Orbán Viktor a keresztény-konzervatív értékek felvételében látta túlélés útját. Ez 2006-ban még nem hozott áttörést (igaz vélhetőleg nem kis közreműködésükkel 2006 őszén sikerült utcai megmozdulásokat kirobbantani), viszont 2010-re a gazdasági válságból felállni képtelen országban már átütő eredményt hozott.

2010-től aztán meg is kezdődött az az ámokfutás, melynek „eredményét” ma is érezzük és szenvedjük. A valaha liberális gondolatokat valló Fideszben mára már megtűrt a rasszizmus, antiszemitizmus és a nacionalizmus is. Mivel az emberek legrosszabb, legalantasabb érzéseire apellálva, folyamatos ellenségkeresés közben tudja csak fenntartani azt a politikai hatalmat, melyhez mára a klientúra és strómanok gazdasági súlya (erről majd másik alkalommal) is hatalmas segítség. És kialakult az a "polip", melynek karjai mindenhova elérnek, ja és puhatestű is.

Tényleg nem értem honfitársaimat, azokat akiknek fontos hazánk sorsa, megítélése a világ boldogabbik felén, hogy bírnak együtt élni (na jó rengetegen elhagyták az országot, tehát sokan nem bírnak) ezzel a gyalázattal, ami itt körvonalazódik. Ahol nyíltan rasszista újságírót tüntetnek ki, és olyat is, aki még a Munkásőrség oszlopos tagja volt; ahol kormánypropaganda szintjére emelték az uszítást (ismeretes, hogy Hitler az 1936-os olimpiai játékokat, ahonnan az első alkalommal volt televíziós közvetítés, a náci propaganda részévé tette, hát a magyar „köztévé” az idei olimpia alatt tudta ezt überelni).

Végig nézve a Fidesz „törzs nélküli” fejlődését felmerül bennem az a kérdés, hogy azok az ősfideszesek, akik a pénz és hatalom megszerzése érdekében végigélve ezeket az átmeneteket, megtapasztalva a volt állampárt kádereinek és kiszolgálóinak egyre növekvő befolyását a pártba, nem akarták csak azért megröntgeneztetni magukat, hogy megbizonyosodjanak a szilárd vázuk meglétéről és nem ijesztette meg őket a lelet, mely ennek hiányáról árulkodik?

Azért azt ne gondoljuk, hogy a pénz- és hatalommánia kizárólag a Fidesz sajátja!

Magyarországon akadnak mindig legjobb „tanítványok” (talán a legutóbbi ezen a néven emlegetett Sztálin-Rákosi). Persze Orbán Viktornak is van ám ilyen.

ov-vg.jpg

2002-ben Orbán Viktor hívására hallgatva a fideszes polgári körökhöz kapcsolódó Vona Gábor 2003-ban már a Jobbikban, a nyíltan szélsőjobboldali (egyesek szerint fasiszta, sőt náci) pártban található, melynek 2006-ban már az elnöke is lesz. Mikor rájön, hogy ebből a pozícióból soha nem fog a hatalom és pénz közelébe kerülni, nagy tanítója példáját követve, csak ellenkező irányból kezdi a pártot „befelé” tolni (hol van már a gárdista mellény, a karlendítés, a rasszista és antiszemita retorika?), megpróbálva leválasztani a párt eredeti irányvonalának követőit.

Kíváncsian várom, hogy a jobbikosok mikor fognak sorban állni az előtt a bizonyos „röntgengép” előtt, vagy a hatalom és pénz a Jobbiknál is oldja a szilárd vázat?

A bejegyzés trackback címe:

https://kerepesi-tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr411667350

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.02. 06:23:22

Ez a szöveg mintha a 90-es években íródott volna. Ma már ez a demagógia nem működik, öregem, az átlagember röhög az ilyen múfelháborodáson: ha náciveszélyről hall, ásít és elalszik, mivel ilyesmi nincs. A mai igazi veszély a liberóveszély: a liberális oligarchia igyekszik visszavenni az irányítást az egész régiónkban, s ez az, amitől az átlagember igazán fél, s pont ezért hajlandó Orbánnak megbocsátani mindent.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.02. 06:24:36

"a volt állampárt kádereinek és kiszolgálóinak egyre növekvő befolyását a pártba"

Ja, s ez a második mítosz. Egyszerre nácizni és komcsizni, ez az új ballib módi, de ez még nevetségesebb.

Kerepesi Tibor 2016.09.02. 06:35:59

@a BircaHang Média szerk.:
Bámulatra méltó az ahogy minden tényt ami a Fidesz mélységeiről szól, milyen alázattal és nyelvcsapásokkal igyekszel átugrani. Erre csak igazi szolgalelkű és jól fizetett bértolnokok képesek. Mondanám, hogy gratulálok, de ehhez inkább nem. Ha véletlenül ismernéd a náci és a kommunista történelmet, kiderülne, hogy nagy különbség nincs, így a kettő jól megfér egymás mellett, erre élő példa a Fidesz is. De nem először derül ki, hogy Téged a tények nem igazából zavarnak, vagy simán jól megfizetnek érte :)

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.02. 08:05:02

@Kerepesi Tibor:

Bértollnok talán te vagy, én nem, ezt te tudod.

Milyen mélységek? Minden politikában van mélység, aljasság. De ez számít? Nem, nem ez, hanem az eredmények.

kvadrillio 2016.09.04. 22:22:39

Jelzáloghitelek: több mint háromszoros növekedés a takarékoknál

A CSOK otthonteremtést ösztönző hatásának is köszönhetően jelentősen növekedett a jelzáloghitelek értékesítése a szövetkezeti hitelintézeteknél 2016 első félévében – az idei év második negyedévében az előző év azonos időszakához képest a takarékok több mint háromszor annyi jelzáloghitelt folyósítottak.

...ÜHÜMMM...... ÉS MAJD EZEKET A SZERENCSÉTLENEKET IS KI FOGJÁK LAKOLTATNI ??? OCCT A ZSIDÓK 2 MILLÁÉRT FELVÁSÁROLJÁK A 30 MILLÁS LAKÁSAIKAT, HOGY KIADJÁK ALBÉRLETBE JÓ MAGAS ÁRON KÜLFÖLDIEKNEK, HOGY RENESZÁNSZOZZANAK BELŐLE MINT A HORTHY-KORSZAKBAN TETTÉK ??????? BASSZA MEG A KURVA ISTEN !!!!!
TÉLLEG ROBBANTASNI KELL MÁR EZT AZ UZSORÁS KORMÁNYT !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

jog-ász 2016.09.04. 22:25:08

@a BircaHang Média szerk.: most tényleg mellélőttél, a szöveged mintha 2005ös lenne, nem volt ebben nácizás több mint ami kell...bár tényleg el vagy tévedve ha te valami liberoveszélyről picsogsz...semmilyen eredmény nem számít, jó propaganda kell, virtuális kormányzás zajlik már ki tudja hány évtizede..ezt elég jól kiszolgálod te is

Francois77 2016.09.05. 02:08:46

@kvadrillio: pár hete még az volt a gond, hogy csak eleve tehetősebbek tudnak élni a csokkal. Akkor viszont miert ne tudnák visszafizetni a hitelt? Ezt gondold át még egyszer :)

Androsz · http://wikipedia.blog.hu/ 2016.09.05. 03:06:41

"2010-től aztán meg is kezdődött az az ámokfutás, melynek „eredményét” ma is érezzük és szenvedjük. A valaha liberális gondolatokat valló Fideszben mára már megtűrt a rasszizmus, antiszemitizmus és a nacionalizmus is."

Antiszemitizmus?? Ez a legnagyobb bajod, baszd meg?! Az "ámokfutás" következményeiként már megint ez kívánkozott a lista elejére? Ha ezt az ótvaros nyavalygást megspóroltad volna a posztból, még el is fogadnám egy kissé nyervogó, vértelen, levegőben lógva maradt, nyammogva sztálinozgató fintorgásnak, véleménynek. De így egy undorító szar.

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.05. 05:53:39

@jog-ász:

Jelenleg komoly valós lépések folynak, ezért is a magyarellenes hisztizés a nyugtai médiákban.

FikkFakk 2016.09.05. 06:27:17

Na ti aztan, kedves Dk, nyugodtan befoghatjatok a pofatokat, megha ez az idiota stadiont epit a faluja melle, akkor is.

Csak a ti bandatok vissza ne jojjon.

FikkFakk 2016.09.05. 06:28:18

Na ti aztan, kedves Dk, nyugodtan befoghatjatok a pofatokat, megha ez az idiota stadiont epit a faluja melle, akkor is.

Csak a ti bandatok vissza ne jojjon.

torró 2016.09.05. 07:41:24

Kedves posztíró! Tény, hogy a FIDESZ nagy fordulatokat csinált. Gyorsan az elején! A nacionalizmus nem bűn!!! Azt a kommunisták ordították annak idején, hogy bűn! Sok országot lehetne felsorolni, ahol az emberek büszkén nemzet érzelműek ( nacionalisták!) .A fasisztázás meg ordítóhülyeség a mai világban.Nézze vissza a szombat esti ATV Havas a pályán műsort, ahol ezt kifejtették. Sokkal nagyobb a probléma a FIDESZ háza táján, az úgynevezett holdudvarral, ami éppen olyan veszélyes rájuk, mint ahogy az MSZP-e, volt. A bukást ugyanis mindig a kapzsi benfektesek okozzák.. Kádár is akkor lett rosszul amikor szembesítették a tényekkel.És nagyon jól tudtuk, hogy mennyi pénzt síboltak ki az akkori párt funkcik. Csakhogy tudja mennyire ismerem a dolgokat, én 1970-n, nem saját akaratomból, véletlenül egy nagy vállalat KISZ titkárja lettem. Szóval ott szembesültem a "becsületes párt" katonák dolgaival! Egy év után szerencsésen kiléptem a közegből, és soha többé nem tudtam elhinni nekik semmit! Így maradtam inkább mindig külső szemlélő minden párttal szemben. Sajnos nálunk minden párt úgy működik mint a FIDESZ.. Némiképp!Csak az Orbán, egy kissé fifikásabb lett mint a többiek, így ügyesebben lovagolja meg a világi események adta lehetőségeket. Hogy meddig, az még kérdés! A jelenlegi ellenzék tehetetlenségét látva, még sokáig!

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.09.05. 07:59:23

@a BircaHang Média szerk.: Már nagyon unalmas vagy birca. Semmi újat nem tudsz mondani. A poszt a fideszről szól, és te csak terelsz a ballibsizéseel.

Kurt úrfi teutonordikus vezértroll · https://hatodiklenin.blog.hu/ 2016.09.05. 08:40:38

@a BircaHang Média szerk.: Semmit nem írtál, csak a szopásos paneleket. Uncsi vagy és egysíkú. És még te nevezed magad közírónak?

a BircaHang Média szerk. · http://www.bircahang.org 2016.09.05. 09:15:39

@Kurt úrfi teutonordikus vezértroll:

Független, civil közíró vagyok. Viszont vedd észre: különbség van a komment és a cikk között.

nemecsekerno_007 2016.09.05. 10:20:39

Ilyen van. Te is szeretted Süsü a sárkány 8 éves korodban, gondolom azért ma már mást kedvelsz v. mást is.

nemecsekerno_007 2016.09.05. 10:30:04

Az a baj, hogy néhányan nem értik meg, hogy már feloszlott a lila köd a nyugati világ idealizált képéről ami a rendszerváltás előtt alakult ki. A demokrácia, kapitalizmus nem tökéletes, de nincs jobb, meg kell tanulni ebben élni úgy, hogy jól érezzük magunkat.
Egyébként kőkemény gazdasági érdekek mozgatják a világot, a demokrácia "csak" egy cukros máz rajta. Főleg ha olyan csőlátók vannak kormányon akik csak azt tudják szajkózni, hogy nyalogassátok csak tovább a cukros mázat, mer' különben fasiszták lesztek.

Netuddki. 2016.09.05. 12:25:26

@nemecsekerno_007: Látom nyomatod a tolvaj fideszes agitpropot, a szar szétkenését. Kijafszt érdekel a nyugati világkép amikor politikusnak állt tolvaj bűnözők éppen szétlopják az országot? He?

nemecsekerno_007 2016.09.05. 13:00:05

@Tibi !: Jájjjjjj!!!! :)

Akarsz róla beszélni? :)

nemecsekerno_007 2016.09.05. 13:03:29

@Tibi !: "Látom nyomatod a tolvaj fideszes agitpropot..."

A vége felé már Hitler se akarta elfogadni a valóságot, nem létező német hadosztályokat tologatott a térképen. Ugyanaz a lélektan annak is, meg ennek is amit most az ún. "demokratikus ellenzék" művel. Mindkettő eredményét ismerjük.

Választást kell nyerni. Ennyi, aztán lehet osztani az észt. Nem folyton azt mondogatni, hogy:
- Azért ilyen puha, hogy ne fájjon. És azért is mert a patás Orbán leépíti a demokráciát.

Ballib cenzúrázók réme 18 2016.09.05. 13:53:34

Nos.
Amíg Gyurcsány jelentgetett a Pécsi Dialógus csoportról rendszerváltás környéként az MSZMP KB-nek, és cserébe az MSZMP KB leszólt a vizsgáira ezért
(videó: www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA )

Addig Orbánt és feleésgét, ugyenezek a GYurcsány féle besúgók lehallgatták, mint minden ellenzékit:
mandiner.hu/cikk/20120405_viktoria_akcio_lehallgattak_es_megfigyeltek_orbant_es_feleseget

De ez már történelem..
Csak nem értem a magadfajta komcsik miért próbálják elhazudni .. :DD

Miért próbálsz nácizni és komcsizni egyszerre, miközben a történelem legkorruptabb, 2004-ben határontúli honfitársainkat megtagadó, 2006-ban határonbelüli honfitársainkat beazonosíthatatlan karhatalmistákkal verető elkúróval kötöd össze a sorsod ?

gyurmicsek 2016.09.05. 15:12:28

Igen, mára már megszűntek a feljelentgetések, nem is hallgatnak le senkit se nem....
A kopasz honfitársaink pedig rátaláltak istenre. Mára már virágokkal dobálóznak és Juhász Gyulát olvasgatnak. Mindenki hálás legyen és kuss!
süti beállítások módosítása