Kerepesi Tibor

Valahogy nem megy ez a népszavazósdi

2016. október 06. - Kerepesi Tibor

Illetve az megy amit a Fidesz illetve Orbán akar.

Csak a 2016-os év néhány eseménye:

1., Többszöri nekifutásra, amikor már azt gondoltuk, hogy a trollok befejezték a kamu és hülye kérdések beadását „vasárnapi boltzár” ügyben és végre az MSZP-nek sikerült épkézláb kérdés összehoznia, jöttek a nem pompás hajzuhataggal rendelkező emberek és szegény Nyakó úgy állt ott, mint rögbiben a tolongásnál a bíró! Közelről nézte, ahogy a Fidesz reklámarca lebélyegzi a következő kamu beadványt!

Néha azért érzékelhetőek a jogállam maradványai illetve az, hogy az állampártnak még nem sikerült mindent lebontania. A Kúria megállapította a jogsértés és NVB-nek Nyakó István által beadott kérdést kell érvényesnek tekintetnie. (Érdekes, hogy a Fidesz egyik reklámarcát előnybe részesítő testépítő kör, nem csak itt tűnt fel. Amikor a Fradi mellett a Fidesz székházat „kellett” védeni, Liget-projetet ellenző tüntetőket ellen kellett fellépni vagy akár Taxis droszt vitába is hozzájuk fordultak, mint egy gyorsreagálású hadtesthez!)

Mivel a „bölcs vezér” érezte, hogy ebbe nagyot bukhat, gyorsan törvényt is módosított a T. Ház, nehogy a választásra jogosultak szembesítsék őket a saját fafejűségükkel. Mondhatnám úgy is, hogy beszartak nem kicsit, de nagyon!

mn.jpg

                                                                                                                                            (kép forrása: mno.hu)

2., Helyi népszavazás ügyben sem jobb a helyzet, csak itt még idejében sem tudtak hátraarcot csinálni.

Történt, hogy Szita Károly, Kaposvár zavaros múltú, polgármestere közgyűlési határozat előtt bejelentette, hogy a város határában gumifeldolgozó-gumiégető üzem létesítéséhez eladtak egy területet. Történt ez közgyűlési felhatalmazás nélkül! A közgyűlés Fideszes többsége természetesen ezt nem vette zokon és az azonnali tiltakozások ellenére, megszavazta a tranzakciót. Aztán a helyi választási bizottság gyorsan elutasította népszavazás kezdeményezését, mint kiderül második alkalommal már jogszerűtlenül.

És szintén a pislákoló jogállamiság intézménye, a Törvényszék felülbírálta a választási bizottság döntését!

Kaposváron igazi érdekháború kezdődött! Egyik fél a megfelelő számú aláírások (választó 25%-ának érvényes támogatói aláírására van szükség Kaposváron a helyi népszavazás kiírására és ezt 30 nap alatt kell összegyűjteni) eléréséért a civilek és ellenzéki pártok egymásra találásával, illetve Fideszes többségű városvezetés a helyi „lakájmédiával” karöltve küzdött. Az utóbbiak sulykolták, hogy jó lesz és ez a sok civil, meg az összes ellenzéki csak össze-vissza beszél és Kaposvár soha nem látott fejlődését akarják akadályozni stb. Ebben természetesen a környezetvédelmi  mérnök végzettségű Szita Károly járt az élen, de biztos ami biztos elsők között írta alá a népszavazási ívet is. Közben azért kimondta, hogy úgysem lehet összeszedni ennyi érvényes aláírás. Aztán „MIt ad Isten illetve hogy-hogy nem elvtársak” (Hofi után szabadon) lényegesen több jött össze. Az aláírások ellenőrzését és összeszámolását követően, de a hivatalos bejelentést megelőzve Szita Károly, szintén közgyűlési határozat nélkül, felbontotta a szerződést! Igaz egyes hírek szerint, amit Szita nem cáfolt, még ekkor sem ő kezdeményezte, hanem a Csányi Sándor érdekeltségébe tartozó beruházó, mert valakinek azért ilyen ügyben sem árt józanul gondolkodnia. Persze a közgyűlés Fideszes része, az előzővel pont ellenkező határozatot utólag is megszavazta szemrebbenés nélkül.

De itt még nincs vége!

Miután a helyi jegyző konzultált az NVB-vel, ahonnan is azt a tájékoztatást kapta, hogy ha összegyűlt a megfelelő számú aláírás, nincs mérlegelés, ki kell írni a népszavazást, majd okafogyottság miatt a Törvényszékhez kell fordulni, és a Törvényszék határozatot hoz az okafogyottságról és vége a történetnek. De persze Kaposvár közgyűlése az egyértelmű jogi hátteret, az egyértelmű állásfoglalást is leszarja, hiszen meggyőződésük szerint a Fidesz a törvények felett áll.

Aztán kiderül, hogy nem!

Törvényszék ismét jogsértést állapított meg! Így majd ki kell írni a népszavazást és a Törvényszék megállapíthatja annak szükségtelenségét!

Azon lehet vitatkozni, hogy ez így jó-e avagy rossz, de a törvény betartása, szerintem a Fideszre nézve is kötelező!

3., És az értelmetlen, gyűlöletkampánnyal felépített október 2-i népszavazás. Erről már nem is kell sokat írni. Irdatlan mennyiségű pénz elköltésével sikerült megosztani a magyarságot és nulla eredményt elérni.

Ha a fociban (lehet, hogy így a kormánypártiak jobban megértik), Real Madrid játszik a Felcsúttal és a Puskás Akadémiához mérten csillagászati mennyiségű pénz költő Real olyan rossz napot fog ki, hogy nem találja el a kaput a Felcsút meg egy lecsúszott lövésből gólt ér el, akkor ki nyeri a meccset?

Egy mondattal a focit gólra, a népszavazást érvényességre játsszák!

Gondolom, hogy a Fideszben sem gondolták, hogy a módosított választási törvénnyel legelőször magukat szúrják tökön, de hát ez van. Ha a „kedves vezető” úgy gondolja, hogy egy érvénytelen népszavazás neki bármire is felhatalmazást ad - főleg amikor az egyik opció az volt, hogy el kell menni a másik meg, hogy maradj otthon, tehát az utóbbiak nyertek (!)- akkor komoly problémák vannak valakinél vagy simán törvényeken felettinek tekintve magát hülyének néz mindenki mást!

Egyet kell értenem Czeglédi Zoltánnal: Ha egy népszavazás érvénytelen ki sem kell nyitni a szavazóurnákat. Igaz akkor a „Tesco Napóleonok”, hogy neveznék ki magukat 3,3 millió magyar miniszterelnökének?

Szóval nem megy ez erre mifelénk! Vagy megfutamodik a hatalom, vagy sorozatos törvénytelenségeket követ el, vagy igazi „magyar virtusként” az eredménytelenséget fényes győzelemként ünnepli.  

A felállványozott üzletek esetében szokott kint lenni egy tábla, hogy „A felújítás alatt üzlet zavartalanul működik”, ennek analógiájára az országhatárral (akár a kerítésekre is) ki lehet függeszteni: „Néphülyítés közben az emberek és az ország kifosztása zavartalanul folyik!”

A bejegyzés trackback címe:

https://kerepesi-tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr3111775567

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Szalay Miklós 2016.10.07. 11:06:15

Apropó, lásd a következő írásban az interpretáció hatalmát. (Már, hogy pl. a vereséget is be lehet állítani győzelemként.)

egyvilag.hu/temak.shtml#temaid014

(A legfelső sor a kép tetején, "Fogalmak, szimbólumok, jelentés". Az írás doc és pdf formátumban tölthető le. Ez egyébként egy nagyobb mű egy darabja, mely megpróbálja módszeresen, de azért érthetően elmagyarázni, hogyan működik a világ.)

röf 2016.10.07. 11:08:53

A szavazás eredményes volt, elsöprő többség, az összlakosság egyharmada szavazott egyformán.
Aki nem ment el, az ha elment volna, vagy igennel szavazott volna, vagy nemmel (vagy érvénytelenül ), de ez már utópia.
Azt csak az ostoba ellenzék és médiája sugalmazza, hogy aki nem ment el, az mind az ő emberük.
Az meg a lőtéri kutyát nem érdekli, hogy „érvényes“ volt, vagy nem.
Mihez képest? A folyton változó határokhoz képest? Oda húzzák, ahová akarják.
Az EU-s szavazásnál éppen 25% volt, nehogy beégjünk a nagy euzással, aztán meg érvénytelen lesz a szavazás.
Ez a része a röhej kategória.
Szóval ezt is bebukta az ellenzék, meg a 2018-cat is be fogja.
Hát bizony ez hosszú pech-széria…..

Peter Götz 2016.10.07. 11:21:27

@röf: ezt hívják diktatúrának....

_B_ 2016.10.07. 11:25:09

Nálam az "ellenzék" most teljesen elkaszálta magát.
Ennyire gyáva megfutamodást még tőlük sem vártam volna...
Azért buzdítottak arra, hogy ne vegyél részt, hogy ne derüljön ki mennyire 0 a támogatottságuk.
Ilyen hozzáállással sajnos maradni fog a mostani maffia-kormány, mert egyszerűen nincs aki leváltsa őket.

ProsTata 2016.10.07. 11:28:53

@röf:
Fel vagyok háborodva!
Ahogy írtad, a az összlakosság egyharmada szavazott a miniszterelnökkel szemben! Nem kellene ilyenkor a miniszterelnöknek lemondania? Tudniillik jóváhagyólag kézjegyével látta el az állítólag népszavazásra ingerló 1294 kérelem elbírálási kvótát.
Most akkor hogy van? Titeket átbahtak elvtársak! Majmot csináltak belőletek, arcotokat adtátok a színjátékhoz kormánypárti zombi barátaim. És nem először. Van arról mondás, hogy mi van ha valaki kétszer ugyanabba a xarba lép... Ismeritek?
Ezt az ellentmondást hogyan oldod fel?

Netuddki. 2016.10.07. 11:49:10

@röf: ÉR-VÉNY-TE-LEN, te ostoba tolvajfidesz troll.

röf 2016.10.07. 11:56:55

@Tibi !:
Senki nem arra kíváncsi, hogy egy tologatható vonalhoz képest mekkora létszámú csürhének fázott a lúdtalpa kimenni a szaridőbe….

Mérnork 2016.10.07. 12:13:55

Csxólok, az érvényességi küszöb ahhoz kell, hogy az aktuális kormány számára _kötelező_ érvényű legyen a népszavazás eredménye, ha a kormányzat egyéb szándékaival ellentétes.
Ha a kormányzat is egyetért az emberek akartával, akkor nyilván nem szükséges azt kikényszeríteni...

ProsTata 2016.10.07. 12:31:35

És ha érvényes lenne, vagy akárki most annak tekinti, akkor meg mi van? Változik valami? Valakinek ez valamire teremt jogalapot, esetleg kötelez valamire valakit?
Most hogy érvénytelen lett ez meghiúsít valamit?
Mondja más meg valamelyik oldal kommentelője, mert szerintem ezen lehetne vitatkozni, de ehelyett érdektelen köpködést látok.
Ezt tisztázzuk, mert enélkül csak gumicsont a népszavazás és az eredménye is. És ez a kormánynak és követőinek jó...

ProsTata 2016.10.07. 12:35:51

A Magyar Köztársaság alaptörvényéből idézek.
Országos népszavazásról szóló fejezet 8. cikk (2):
"Országos népszavazás tárgya az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdés lehet."
Gránit szilárdsággal lexarva...?

pioneer2016 2016.10.07. 12:37:06

@röf:

Furán értelmezed Te a hatályos törvényeket. De lehet, hogy csak simán figyelmen kívül szeretnéd hagyni úgy, mint a vezéred.

ProsTata 2016.10.07. 12:39:30

Ugyaninnen.
8. cikk
(3) d) Nem lehet országos népszavazást tartani nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről;
(4) Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

röf 2016.10.07. 13:11:17

@pioneer2016:
"Mérnork" helyretette a kérdést.
A vergődésetek egy kétségbeesett vagdalkozás.
"- A fekete lovag mindig győz. Védd magad!
- Hmm...
- Na, mi lesz?
- Na jó ... s Arthur egy csapással lemetszette a legyőzhetetlen másik lábát is. Félrecsúszott koronája alól nézett le majd egy yarddal rövidebb ellenlábasára. Az végigpillantott végtagnélküli, kályhaszerű testén, majd így szólt:
- Jó, kiegyezek veled döntetlenben. ..."

pioneer2016 2016.10.07. 13:56:45

@röf:

Az idézet jó is lehetne, ha a helyén volna. De sajnos nem talált. Újra lőhet, mert kétszer fizetett.
süti beállítások módosítása