Kerepesi Tibor

Egy páncélos és Kaposvár…..

2016. október 13. - Kerepesi Tibor

Gyermekorom egyik sorozata jutott eszembe (Négy páncélos és a kutya), amikor megláttam Kaposvár Fő utcájára szállított T34-es harckocsit. Még fekete-fehér kópiában nézett II. Világháború idején játszódó ifjúsági film, néha humoros formában, mutatta be a nácik ellen harcoló harckocsizókat és mivel gyermekeknek szól nem egy naturalista alkotás a pokolról.

20161011_081326.jpg

Nos, a T34-es harckocsi természetesen nem ezért került a kaposvári Belvárosba, hanem 1956-os Forradalom 60. évfordulójának megünneplésére (?) készült installáció részeként.

Valahogy nem értem….. vagy inkább nem is akarom érteni, hogy mit is akar megünnepeltetni Fideszes városvezetés? Október 23-át vagy november 4-ét?

Ugye a T34-es harckocsi a II. világháborúban játszott fontos-döntő szerepet. 1956-ban a forradalmárok jellemzően nem harckocsikkal harcoltak, maximum harckocsik ellen.

A forradalom leverésére a Szovjetunió egy többek között 700 harckocsiból álló hadtestet vetett be Magyarországon, így a 120 ezer fős és még 5.000 löveggel megtámogatott hadsereg természetesen legyőzte a lényegesen szerényebb felszereléssel rendelkező magyar forradalmárokat.

Október 23-a elfogadott és valós jelképe a címerétől megszabadított magyar zászló!

Igazságtalan, ha azt állítanám, hogy az installáció ilyen elemeket nem tartalmaz, hiszen a „szétlőtt” üzlet homlokzatán kéttenyérnyi méretben láthatóak lyukas zászlók, viszont a domináns ugye a tank.

(Mivel a helyi ’56-os történelemben nem vagyok jártas, utána néztem, hogy volt-e páncélos hadművelet Kaposváron vagy a környékén? Nem! Ugyan a szovjet páncélosok bevonultak a kaposvári laktanyába, de konkrét harci cselekményeket itt nem hajtottak végre.)

Akkora aljasságot azért nem nézek ki a pártállamból kiszakadt, jelenleg is volt ifjúkommunista (kommunisták) által vezetett Fideszből vagy Kaposvár tisztázatlan múltú polgármesteréből, Szita Károlytól, hogy ezzel a tankkal a forradalom leverőinek akarnak emléket állítani.

Viszont, mit is látunk mostanában? Szépen alakul újjá a pártállam csak most nem MSZMP-nek, hanem Fidesz-nek hívják az állampártot. Jó, van különbség, hiszen Kádár-rendszerben nem volt ellenzéki képviselet, most meg úgy csinálunk, mintha lenne.

Fidesz ugyanúgy beférkőzik a lakásunkba, mint Kádár rezsim, csak most a fejlődésnek hála lényegesen több csatornán kapjuk az agymosást! Gyakorlatilag néhány olyan médium maradt, ami nem feltétlenül a kormánypropagandát tolja, de igyekeznek ezt is „beszántani”. (Nem kicsit megmosolyogtató, hogy az ellenzéki szerepet betöltő és elsősorban ellenzékieket megszólaltató ATV reklámjaiban újabban a kormány hazugságait sulykoló propaganda is helyet kap. Szóval ennyit az ellenzékiségéről, de más meg nincs.) Az orbáni önkény dübörög Magyarországon és az elnyomást és a dübörgést mi is jelképezne jobban, mint egy T34-es.

20161011_081357.jpg

Lehet, hogy meg is van a megoldás a tank használatára?

Lehet, hogy áldemokráciánkban a hatalom figyelmeztetését láthatjuk?

Lehet, hogy…………. (a pontokra mindenki a saját kérdését gondolja oda!)?

Persze lehet, hogy csak rosszul értelmezett installáció az egész!

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kerepesi-tibor.blog.hu/api/trackback/id/tr2911802405

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása